Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.03.2018.
13:31
Vestionline, Tanjug A

Marin Le Pen ponovo na čelu stranke, ali otac dobija "šut kartu"

Liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front (FN), Marin Le Pen, ponovo je danas izabrana na čelo partije, kao jedina kandidatkinja za to mesto, dok je njenom ocu Žan Mari Le Penu oduzeta titula počasnog predsednika stranke.

EPA/Thibault Vandermersch
Marin Le Pen (desno) i Stiv Benon (levo) kao glavna podrška

Za reizbor Marin Le Pen kao predsednice stranke bilo je 100 odsto glasova, a rezultati glasanja objavljeni su danas na partijskom kongresu, javljaju francuski mediji.

Marin Le Pen (49) time započinje treći mandat na čelu partije kojom rukovodi otkako je na toj funkciji 2011. godine nasledila svog oca, za koga će danas po podne predložiti novo zvanje, navodi pariski list "Figaro".

Le Penova (49) je kao jedini kandidat jednoglasno sa 100 odsto glasova izabrana danas da vodi stranku u trećem mandatu, iako je njena popularnost među simpatizerima opala posle predsedničkih izbora, na kojima je prošle godine izgubila od centriste Emanuela Makrona.

Za oduzimanje titule Le Penu glasalo 79,7 odsto članova Nacionalnog fronta na kongresu na kojem danas treba da bude saopšteno i novo ime stranke.

List 20 minuta (20 Minutes) podsetio je da je Žan Mari Le Pen, koji je vodio stranku od 1979. do 2011. prvo bio isključen iz Nacionalnog fronta 2015. godine zbog antisemitskih izjava koje je u nekoliko navrata u javnosti ponovio.

Iz stranke ga je isključila ćerka Marin kojoj je on predao vođstvo 2011. godine.

Osnivač stranke je potom tužio ćerku, a sud je 9. februara potvrdio isključenje Le Pena iz stranke i dodao da titula počasnog predsednika može da ostane.

Le Pen ne prisustvuje dvodnevnom kongresu na kojem je gost sinoć bio bivši glavni strateg i najbliži saradnik američkog predsednika Stiv Benon.

Radio Frans enfo (Info) ocenio je danas da promena imena stranke, koja se poslednjih dana pominje u medijima, neće dovesti i do promene programa stranke koja ostaje tradicionalno ekstremno desničarska što je, kako smatraju analitičari, potvrđeno prisustvom Benona koji se smatra najtvrđom strujom američke desnice. 

Benon je sinoć na kongresu rekao da je istorija na strani populista koji će nizati pobede.

- Svakog dana postajemo jači. Zovu nas rasistima jer se borimo za svoju zemlju. Pustite ih da nam kažu da smo rasisti i ksenofobi. Nosimo te nazive kao počasni bedž jer smo svakog dana jači a oni slabiji - rekao je Benon koji je dobio gromoglasan aplauz na kraju govora.

Benon je bivši vlasnik Brajtbart njuza (Breitbart News) koji je objavio platformu američke ekstremne desnice, kasnije preimenovane u desnu alternativu (all-right).

Američki političar je prošlog leta podneo ostavku nekoliko meseci po obavljanju funkcije savetnika američkog predsednika Donalda Trampa, jer je imao sukobe s drugim članovima administracije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online