Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
00:22
Vesti A

Šta posle presude suda u Lajpcigu (3): Izvozićemo dizele u maticu

"Vesti" su pitale i naše zemljake, kako su doživeli najnoviju odluku nemačkog Saveznog upravnog suda i najavu po kojoj će već od leta naredne godine mnogima sa euro 5 i starijim dizel-motorima biti zabranjen ulazak u gusto naseljena gradska područja.

Z. Vicelarević
Ne brine: Dejan Babić zna šta će sa svojim golfom

Slobodan Marković iz Bremena kaže da se uopšte ne nervira, jer Bremen nije na listi 66 najugroženijih nemačkih gradova što se zagađenja tiče.

- Verujem da će, barem ovde, sve ostati kao što je bilo do sada. Doduše odavno i ovde postoje zone i ograničeno je kretanje starijim dizel i vozilima na benzinski pogon (norme euro 2 i 3), ali mislim da su preterali zahtevom da u grad mogu ući samo euro 6 motori. To imaju samo vozila koja u prethodnih godinu dana izlaze sa proizvodnih traka. Možda se tako ne čini, ali smatram da sve ovo u ide na ruku proizvođačima jer su ovi kupci podstaknuti da se reše starijih vozila i nabave nova, a tobožnja briga za zaštitu životne okoline samo je poslužila kao dobar izgovor za to - smatra naš čitalac iz Bremena.

Naslutio šta se sprema: Dr Robert Dlouhi

Ceh plaćaju obični građani

Još 2010. godine dr Robert Dlouhi, koji je iz BiH došao u Erding kod Minhena naslutio je ono što se sada dešava jer su vozači automobila na dizel već tada dobili prvi signal da sve to što su imali kao prednost u odnosu na benzince, neće dugo trajati.
- Vozio sam ford dizel i bio zadovoljan, jer je dizel bio dosta jeftiniji od benzina, a ni porez koji sam plaćao na dizel nije bio tako veliki. Onda su se ubrzo cene dizela i benzina približile, a porez je i dalje bio veći nego na benzince. Još kada su uvedene zelena, žuta i crvena plaketa za ulazak u Minhen, bilo mi je jasno kuda to sve vodi - kaže Dlouhi.

Dejan Babić iz Frankfurta vozi golf-dizel sedmicu. Iako se ne radi o vremešnom automobilu on ispunjava "samo" euro 5 eko-normu.

- Za sada nemam problema, ali kako vidim u skorije vreme to će da se promeni i razmišljam šta da radim. Postoji mogućnost da golf koji vozim vratim Folksvagenu i za to bi trebalo da se dobije neka vrsta premije od 6.000 evra. Međutim, postoji i druga opcija po kojoj bih mogao auto da prodam u Srbiji ili Republici Srpskoj. Tamo ne postoji ni sličan zakon i sasvim je nebitno koju normu ima auto. Saznao sam od nekih prijatelja da se više isplati prodaja u Srbiji. U Banjaluci imam rodbinu i prijatelje koji rade sa automobilima i savetovali su me da ga prodam tamo - kaže Dejan.

Dragan Mićić

Mnogi se nerviraju

Dragan Mićić, takođe stanovnik Bremena kaže nam da je godinama vozio kombi na dizel pogon.
- Moja porodica je višečlana i odgovaralo nam je veće vozilo. Bilo je i povoljno što se potrošnje goriva tiče, kada smo putovali u maticu, ali vremena se menjaju i pre tri godine sam odustao od auta sa dizel motorom. Nerviralo me je što se stalno donose neke nove mere, razna ograničenja, a povećan je porez za vlasnike dizel vozila. Imam mnoge prijatelje koji se sada nerviraju zbog ovih najnovijih odluka - kaže Mičić.

On smatra da je sve ovo politika i biznis.

- Rade to da bismo što češće kupovali nove automobile i na taj način zarade na nama. To me podseća na sistem sa mobilnim telefonima koji se sa svakim novim modelom, navodno modernizuje, ali velike razlike nema - konstatuje naš sagovornik.

Mihajlo Pantelić iz Manhajma, vlasnik je firme M&D koja se bavi zastakljivanjem objekata i ima 10 kombija sa dizel-motorima kojima se njegovi radnici prevoze na gradilišta.

- Nema razloga za brigu. Polako ću ove stare dizelaše da menjam za one ekološki čistije. Ove stare će da "proguta" tržište u Bosni i Srbiji gde ekoloških ograničenja kao ovde nema i neće ih biti još zadugo - kaže kroz osmeh Mihajlo.

Nenad Todorić iz Darmštata vozi relativno nov audi Lj3 sa dizel-pogonom koji ispunjava normu euro 6, pa nije zabrinut, ali supruga Judita se na posao vozi smartom koji koristi dizel i ispunjava samo euro 4 normu.

- Posle ove presude, nema druge, moraćemo da ga prodamo dok još nešto vredi. Najverovatnije u Srbiji, gde sam nedavno za moj stari audi A3 dobio bolju cenu nego ovde - kaže Todorić.

Sutra - Šta posle presude suda u Lajpcigu (4): Izduvni gasovi ubiju 6.000 ljudi
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online