Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2018.
12:45
www.dw.com A

Ko je novi šef nemačke diplomatije?

Novi šef nemačke diplomatije Hajko Mas je poznat po stilu odevanja i jasnim porukama. Taj je socijaldemokrata je gubio izbore mnogo puta u životu, ali je poverenje u njega očigledno i dalje veliko, piše Dojče vele.

EPA/Sascha Steinbach
Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas

Žestok borac protiv desničara

"Važna mi je pravda. Za nju se borim ceo svoj politički život. Za nju se zalažem". Tako sebe opisuje novi nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas na svojoj internet-stranici. Rečenica je prilagođena njegovoj dosadašnjoj funkciji ministra pravde. Ali posle 4 godine socijaldemokrata prelazi iz tog resora na mesto šefa diplomatije.

Mas svakako nije tip koji će brzati sa oštrim izjavama, ali je samouveren, spreman da povremeno iskoči iz diplomatskog vokabulara i jasno kaže šta misli. Žestoko se zamerio desničarskoj Alternativi za Nemačku, ali ne samo njima, kada je inicirao zakon o "primeni prava na društvenim mrežama i internetu".

Njime su kompanije poput Fejsbuka i Tvitera obavezane da same određuju kakvi su sadržaji neprimereni i mogu predstavljati krivično delo i da ih odstranjuju. To su mnogi videli kao udar na slobodu izražavanja. Pod utiskom primedbi da je uveo "cenzorski zakon" i da je "izdajnik naroda", Mas je izneo zabrinutost za zajedništvo u društvu: "Time se završava debatna kultura naše demokratije".

Svet će upoznati nemačkog šefa diplomatije koji rešavanju društvenih problema prilazi kao sportskom izazovu. Mas je, uz to, pasionirani triatlonac. Sada će mnogo vremena provoditi u avionu pa je pitanje koliko će vremena ostati za plivanje, trčanje i bicikl.

Hajko Mas je povremeno tema u tabloidima jer mu je skupa i elegantna odeća jedna od slabih tačaka. Majka mu je bila krojačica, otac profesionalni vojnik. Zato možda novi šef diplomatije uvek nastupa perfektno odeven i voli kratke i jasne poruke.

Dobio imidž "kolebljivca"

Tu mešavinu je znao da ceni i Oskar Lafonten, legenda Socijaldemokrata koji je kasnije prešao u Levicu. Lafonten je kao premijer Sarske oblasti prepoznao talenat. Mas je postao državni sekretar još 1996. godine. Dve godine kasnije je postao pokrajinski ministar životne sredine čime je sa 32 godine bio najmlađi čovek na tako visokoj funkciji u zemlji.

Kada je 2013. stupio u treći kabinet Angele Merkel je sa 47 godina bio jedan od mlađih. Najpre je bio oštar zagovornik građanskih sloboda, ali je nakon serije islamističkih napada u Evropi odustao od tog principijelnog stava. To mu je kod kritičara donelo epitet "kolebljivca".

 Nakon novih napada, od kojih je jedan bio na Božićni vašar u Berlinu 2016, Mas se čak zalagao za još oštrije propise što obično socijaldemokrate ne čine. Između ostalog za elektronsku nanogicu za osobe koje nisu osuđene niti protiv njih ima konkretnih dokaza, ali ih službe smatraju potencijalno opasnim po ustavni poredak.

Kada se ispod svega podvuče crta, očito je da Mas i dalje ima pretežno pozitivan imidž. Inače mu njegova partija i Angela Merkel ne bi poverili Ministarstvo spoljnih poslova. Mas je izgleda onaj tip političara koji je mnogo puta gubio, ali zna da izgleda kao pobednik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online