Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.03.2018.
11:23
Vestionline A

Štampano 200.000 novih listića, biračima listići nerazumljivi

Vlasti u Palermu morale su tokom noći, uoči glasanja za parlamentarne izbore u Italiji, ponovo da štampaju oko 200.000 glasačkih listića.

Tanjug/AP
Premijer Italije Paolo Đentiloni na glasanju

Građani u Rimu žalili da ne razumeju listiće i da su previše komplikovani.

Kako prenosi AP, novi glasački listići štampani su noćas u Palermu zato što su na glasačka mesta bili dostavljeni pogrešni listići, što je dovelo do odlaganja otvaranja nekih biračkih mesta.

Odlazeći predsednik italijanskog Senata Pjetro Graso izjavio je da deo listića nije ni dostavljen na neka glasačka mesta, zbog čega nisu ni otvorena. Takva odlaganja i greške su neprihvatljive, poručio je Graso na Tviteru i dodao da se nada da ovaj problem neće obeshrabriti ljude da izađu na glasanje.

U međuvremenu, građani Rima su negodovali zbog nerazumljivosti glasačkih listića.

Časna sestra Vićenca, koja je glasala na biračkom mestu u Rimu, rekla je da je čitav proces "potpuno iskomplikovan".

- Osećate se kao da ste tamo otišli spremni, ali nije dovoljno jasno. U svakom slučaju, žurim na misu - rekla je ona.

Na parlamentarnim izborima u Italiji jutros su otvorena glasačka mesta, pravo glasa ima oko 50,7 miliona Italijana, a birališta će biti otvorena večeras do 23 sata. Savez stranaka desnog centra, na čijem čelu je nekadašnji premijer Silvio Berluskoni, mogao bi da osvoji najviše poslaničkih mesta, ali ne i parlamentarnu većinu, navela je britanska agencija.

Prema anketama, Pokret pet zvezdica, usmeren protiv establišmenta, trebalo da bude pojedinačna stranka sa najviše osvojenih glasova, a vladajućoj Demokratskoj partiji prognozirano je treće mesto na ovim izborima. Očekuje se da će mediji odmah nakon zatvaranja glasačkih mesta objaviti izlazne ankete, a potpuni rezultati očekuju se mnogo sati kasnije.

Tanjug/AP
Mateo Renci



Izbornu kampanju obeležile su teme kao što su migracije, uloga Italije u Evropi i tržište rada.

Posmatrači ocenjuju da je ishod krajnje nepredvidiv s obzirom na postojeće nezadovoljstvo građana, nov, još netestiran izborni sistem i veliki broj neodlučnih birača. Izbori se održavaju po novom izbornom sistemu koji je kombinacija proporcionalnog sistema i većinskog jednokružnog glasanja, takozvanog FPTP (First-paš-the-post, prvi uzima mesto) sistema u kome kandidat koji dobije najviše glasova pobeđuje na izborima.

Ovaj sistem neće omogućiti prvoplasiranoj partiji ili koaliciji da dobije dodatni broj mesta u parlamentu, preneo je Rojters.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, pobedniku će biti potrebno da osvoji oko 40 odsto glasova da bi formirao vladu ili nešto manji procenat ukoliko osvoji veći broj mesta po FPTP sistemu glasanja, preneo je Rojters.

Ukoliko ne bude formirana nova vlada, vlada sadašnjeg premijera Paola Đentilonija obavljaće dužnosti do održavanja novih izbora, što je, takođe, jedna od mogućnosti, navodi Rojters.

Na izborima se glasa za 630 članova Donjeg doma parlamenta i 315 u Senatu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online