Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
20:10
N. Popović - Vesti A

Pink panteri praćeni nedeljama

Članovi čuvene balkanske bande Pink panter uhapšeni su u Luganu. Međutim, ovaj put švajcarska policija nije čekala da kriminalci obave planiranu pljačku već je hapšenje osumnjičenih izvela baš u trenutku kada su se spremali na novu pohod.

pixabay.com
Bili pod nadzorom

Prema dostupnim informacijama, uhapšena su dva državljanina Hrvatske, koji imaju 37 i 39 godina, jedan Srbije od 41 godinu, te državljanin Bosne i Hercegovine od 38 godina. Prva dvojica uhapšena su u po bela dana u delu grada Vija Industrija.

Naime, dvojicu osumnjičenih policajci u civilu "zaskočili" su na jednom parkingu i nakon što su oboreni na tle završili su sa lisicama na rukama. Istovremeno u Loretu, zapadnom predgrađu Lugana, odvijala se druga akcija. Kriminalci su ovoga puta primetili da su otkriveni i pokušali su da pobegnu na svojim skuterima koji su bili parkirani u blizini, ali nisu uspeli.

Plen od 400 miliona franaka

Za Pink pantere prvi se put čulo još devedesetih godina prošlog veka. U periodu od 1999. do 2016. godine Pink panteri su počinili više od 380 oružanih pljački u 35 država Evrope i sveta, te ukrali samo dijamanata vrednosti veće od 400 miliona švajcarskih franaka.

Ispostavilo se da je uhapšene članove bande pratila policija protekle tri nedelje, a zahvaljujući saradnji sa policijama susednih zemalja, kao i onima u Srbiji i Crnoj Gori, znali su za njihove namere da opljačkaju jednu poznatu juvelirnicu u Luganu.

Zahvaljujući pojačanom video-nadzoru, uspeli su da ih otkriju na lokacijama gde su se pripremali za napad. Kod njih je, kako su već objavile "Vesti", pronađen čitav arsenal oružja i oruđa koji su bili pripremili za planiranu pljačku.

Koliko je švajcarska policija ozbiljno shvatila ovo hapšenje, dovoljno govori i podatak da su četvorica kriminalaca pritvorena u četiri različita zatvora, a u tim ustanovama odmah su pojačane mere obezbeđenja, jer je u "istoriji" bande zabeleženo i nekoliko spektakularnih bekstava. Istragu je preuzelo Specijalno tužilaštvo u Cirihu, koje na ovom slučaju radi usko sa vlastima kantona Tićino, gde je četvorka uhapšena.

- Samo u toku prošle godine u Švajcarkoj su opljačkane 22 juvelirnice i svakako da se mnoge od tih pljački stavljaju na dušu ove međunardne bande - kazala je za medije Lulzana Musliju, predstavnik za štampu federalne policije.

Ona je istakla da se švajcarska još 2007. godine pridružila projektu Pink panter Europol koji je istekao 2016. godine i zamenjen novim pod kodnim nazivom "Dijamanti".

- Na taj način uspostavljena je bliska saradnja sa policijama drugih država, a brža razmena obaveštajnih podataka sada je počela da ubire i prve "plodove", čemu je dokaz i nedavno hapšenje u Luganu - dodala je Musliju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online