Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.02.2018.
18:29
Vestionline, Tanjug A

"Samo se Rusi mešaju? A ko je platio kampanju protiv Miloševića u Srbiji?"

Rusija nije jedina koja se meša u izbore, to isto rade i SAD, piše danas "Njujork tajms" i kao primer navodi mešanje Amerike u obaranje Miloševića.

EPA/Srdjan Suki
Srbija 2000. godine: Kampanja "Gotov je" protiv Slobodana Miloševića

Milioni letaka, postera i nalepnica da se porazi protivnik u Srbiji, torbe pune novca u rimskom hotelu za podršku određenim italijanskim kandidatima, skandalozno curenje informacija stranim novinarima na izborima u Nikaragvi, samo je mali deo istorije mešanja SAD u izbore u inostranstvu, navodi list.

Kako piše autor Skot Šejn, na izborima u Srbiji 2000. godine, SAD su uspešno finansirale nastojanja da se porazi tadašnji predsednik Slobodan Milošević, obezbedivši "političke savetnike i milione nalepnica sa simbolom opozicije - stegnutom pesnicom i natpisima "On je gotov" štampanim na 80 tona lepljivog papira i isporučenog od proizvođača iz Vašingtona". 

List se poziva na teskt "Vašington posta" u kom se navode izjave tadašnjih lidera Otpora o tome kako su smislili slogan "Gotov je!", a zatim i kako je "tokom tri meseca, milion nalepnica odštampano na 80 tona uvezenog samolepljivog papira, koji je platio USAID, a isporučila vašingtonska Ronko konsalting korporacija". 

Srbija, Italija, Irak, Avganistan, Nikaragva, Rusija, samo su neke od zemalja u kojima su tokom izbornog procesa "intervenisale" SAD, naveo je "Njujork tajms". 

Istoričar i kustos Međunarodnog špijunskog muzeja u Vašingtonu Vins Hjuton, koji je nekad služio kao vojnik na Balkanu i tesno sarađivao sa obaveštajnim agencijama, rekao je da je video američke intervencije svuda po svetu.

- Jasno smo stavili do znanja da nemamo nameru da Miloševića ostavimo na vlasti - rekao je Hjuton. 

Američki obaveštajni šefovi su prošle sedmice upozorili obaveštajni komitet u Senatu da se Rusija sprema za ponovno mešanje u američke srednjoročne izbore 2018. godine, na isti način kao i 2016. godine, koristeći hakovanje, curenje informacija, manipulisanje društvenim medijima i drugim metodama. 

Većina Amerikanaca je šokirana takvim napadima na američki politički sistem, ali veterani obaveštajci i oni koji su učili o tajnim operacijama imaju drugačije viđenje. 

- Ako biste upitali nekog obaveštajca, da li su Rusi prekršili pravila ili uradili nešto loše, odgovor je - ne, nisu - rekao je penzionisani CIA obaveštajac Stiven Hol. SAD "apsolutno" sprovode takve operacije uticanja na izbore, rekao je Hol i dodao da očekuje da će sa takvom praksom i da nastavi. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online