Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.02.2018.
00:03
B. Đokić - Vesti A

Ruska zavera u korist Trampa

U prvoj optužbi koja se odnosi na mešanje u američke izbore, specijalni tužilac Robert Muler optužio je 13 Rusa i tri ruske kompanije, za temeljan napor da poremete predsedničke izbore u SAD 2016. godine. Koristeći skrivenu armiju "trolova", oni su preko društvenih mreža pomagali Donaldu Trampu da pobedi Hilari Klinton. Za sve to je navodno znao ruski predsednik Vladimir Putin.

EPA
Ima li neka tajna veza: Vladimir Putin i Donald Tramp

Kako je nazivaju, zavera protiv SAD počela je 2014. godine. Hiljadu kilometara dalje, u bezbojnoj poslovnoj zgradi u Sankt Peterburgu, lažna novinarska soba je bila pod izgradnjom, sa sopstvenim grafikama, analizom podataka i optimizovanim mašinama za pretragu. Njihova misija je bila "informatički rat protiv Sjedinjenih Američkih Država", pišu svetski mediji u svojim izveštajima.

Prema optužnici koju je podneo specijalni tužilac Robert Muler, usledio je iznenađujuće uspešan napad na najmoćniju demokratiju na svetu. Ova akcija je uključivala ukradene identitete, lažne račune na društvenim mrežama, mitinge organizovane iz inostranstva, ali i dve Ruskinje, koje su tajno boravile nedeljama u SAD, kao likovi iz TV drame "Amerikanci", o KGB špijunima u Vašingtonu tokom hladnog rata.

Do sada nezabeležena ruska "ofanziva" počela je 2014. godine, ubrzo po početku krize u Ukrajini, sa namerom da se "poseje" razdor u američkom političkom sistemu. Dvoje ruskih operativaca, prema optužnici, Aleksandra Krilova i Ana Bogačeva, navodno su putovali kao turisti kroz devet američkih država tokom dve nedelje juna 2014. godine. Njihov cilj je bio da prikupe obaveštenja za ovu tajnu operaciju.

Tramp: FBI da štiti Amerikanace

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je FBI jer je "propustio sve mnogobrojne signale" koje je poslao osumnjičeni za pucnjavu u školu na Floridi, dok s druge strane, kako je naveo, ta služba troši previše vremena na pokušaje da dokaže dosluh Rusije s njegovim predizbornim timom 2016. godine.

- To nije prihvatljivo. Troše isuviše vremena pokušavajući da dokažu da su Rusi bili u dosluhu s Trampovim timom tokom predizborne kampanje, a dosluha nema - napisao je američki predsednik na Tviteru.

Tramp je američkom Federalnom istražnom birou poručio da se vrati svom poslu i Amerikance učini ponosnim, prenose svetske agencije. On je inače čest kritičar FBI, optužujući ovu agenciju za pristrasnost, dodaju američke agencije.

Tražile su se ranjive tačke u američkom izbornom sistemu, a sve je korišćeno da bi se preko socijalnih medija u američkom političkom sistemu izazvao haos.

Za tu svrhu, navodi se, stvorena je Istraživačka agencija za internet, takozvana farma trolova, u ulici Savuškina 55 u Petrovgradu. Tamo su stotine mladića i devojaka rukovodili hiljadama lažnih naloga na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu kako bi se kritikovala Klintonova, a hvalili Tramp i potencijalni predsednički kandidat Berni Sanders. Zaposleni su radili u dve smene, prilagođene američkim vremenskim zonama, a uz sebe su imali i spisak američkih praznika, kako bi prilagodili svoje aktivnosti.

- Cilj je bio da se stvori politička napetost, kroz podršku radikalnim grupama, nezadovoljstvo socijalnom i ekonomskom situacijom, te kreiraju opozicioni socijalni pokreti - navodi se u optužnici protiv Rusa.

Dosta je bilo naklapanja

Tokom vikenda održana je Minhenska bezbednosna konferencija, koja je ostala u senci prepucavanja SAD i Rusije oko mešanja u predsedničke izbore. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov odbacio je ove optužbe na pitanja novinara.

- Nemam odgovor. Možete da objavite bilo šta, a vidimo da se optužnice i izjave množe i množe. Sve dok ne vidimo činjenice, sve ostalo je puno naklapanje, izvinjavam se zbog ovog izraza. Postoji iracionalni mit o ruskoj pretnji, čiji se tragovi nalaze svuda, od Bregzita do katalonskog referenduma.

Lavrov se obratio učesnicima konferencije u Minhenu, koja je okupila glavne svetske lidere, zvaničnike iz oblasti odbrane i diplomate. Nakon njega, na ovu temu, osvrnuo se i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster.

- SAD postaju sve vičnije u ulaženju u trag poreklu ove špijunaže i subverzije. Kao što možete da vidite na osnovu optužnice FBI, dokaz je sada zaista neosporan i dosupan u javnom domenu. Što se tiče saradnje sa Rusijom na sajber bezbednosti, iznenađen sam da postoji i jedan dostupan ruski sajber ekspert, s obzirom na to koliko je većina njih aktivna u podrivanju naših demokratija na Zapadu. Zato bi rekao samo da bismo voleli da imamo sajbere dijalog kada Rusija bude iskrena - objasnio je Mekmaster.

Kako se dodaje, Rusi su se predstavljali kao Amerikanci, koji su podržavali ili kritikovali pojedine kandidate, navodi Muler u optužnici. Stvorili su socijalne grupe i stranice, kao što su "HilariKlintonUZatvor2016", na Tviteru ili "MarširajmoZaTrampa", na istoj mreži.

Jedna od najoriginalnijih zamisli bila je u junu 2016. godine, kada su Rusi počeli da organizuju i koordinišu mitinge podrške Trampu, regrutujući i plaćajući američke državljane, koji nisu ni znali da rade za Ruse, već su mislili da su u pitanju Amerikanci koji podržavaju Trampa. Tako je jedna od njih na mitingu u Floridi zamoljena da nosi kostim koji izgleda kao Klintonova u zatvorskoj uniformi, dok je drugi zamoljen da napravi imitaciju zatvorske ćelije na prikolici kamiona.

Prema nalazima istrage, ove akcije i farmu trolova je navodno organizovao i plaćao bogataš Evgeni Viktorović Prigozin. On je u poslovnim krugovima u Rusiji poznat kao Putinov kuvar, jer je bio vlasnik restorana u kom je Putin najviše voleo da jede. Kasnije je dobio vrlo unosne poslove za vladu Rusije na nabavci hrane, odnosno keteringu, pa je postao milijarder.

Ovo nije kraj istrage i optužnica, dodaju svetski mediji. Tek se očekuje da će Muler optužiti neke ljude bliske Trampu zbog veza sa Putinom i njegovim ljudima, kako bi uticali na izbore. Ko će se sve naći na toj listi, glavna je tema razgovora u Vašingtonu poslednjih nedelja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online