Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
22:57
Dojče vele A

"Putin ili haos": Da li će televizor pobediti prazan frižider?

Ekonomska situacija u Rusiji sve je gora, ali mediji i dalje hvale predsednika Vladimira Putina. Televizor u dnevnoj sobi i pobeđuje sve prazniji frižider u kuhinji, ali jednom će frižider da uzvrati udarac, smatra Miodrag Šorić, dopisnik Dojče velea iz Moskve.

pixabay.com
Šta će nastupajući predsednički izbori doneti narodu Rusije?

- Graditi dvorce u oblacima ne košta ništa. Ali njihovo održavanje zna da bude skupo. Ruski predsednik Vladimir Putin obećava da će, nakon što bude reizabran, uložiti više novca u obrazovanje i zdravstvo, obećava veće plate, ekonomski rast, konsekventnu borbu protiv korupcije, pravnu sigurnost, bolju infrastrukturu... Ukratko: najavljuje da će uraditi sve ono što je već obećao na prošlim izborima, ali obećanja nije ispunio. U intervjuu na godišnjoj konferenciji za novinare obećava zvezde s neba. Samo, da li će zaista nešto da se promeni nakon njegovog reizbora? - pita Šorić. 

Autor potom nudi i odgovor. 

- Teško da će od toga išta biti. I dalje će se nastaviti "provlačenje", što će državu koštati milijarde. Tržišno-ekonomske reforme ostaju nedosanjani san, a u stvarnosti se nastavlja resovjetizacija i podržavljenje ekonomije. Tri četvrtine ukupnog ruskog bruto društvenog proizvoda otpada na firme koje su pod državnom kontrolom - a ta tendencija raste. Posledice su neefikasnost, komplikovana birokratija, nedostatak konkurentnosti... To se naročito dobro dobro vidi u bankarskom sektoru. Centralna banka danas ima reč u mnogim novčanim institutima Rusije. Kada finansijske kuće zapadnu u probleme, obraćaju se Centralnoj banci koja ih dalje finanisira i to uvek na račun poreskih obveznika. Drugi primer: u privrednim granama koje je država označila kao važne za nacionalnu bezbedenost, ne smeju da se angažuju stranci. Koga onda čudi to što strane firme u velikom broju okreću leđa ruskom tržištu, iako bi lobisti i spoljnotrgovinske komore rado da predstave neku drugačiju sliku - ističe Šorić. 

Prema njegovim rečima, rast ruske privrede već godinama je slab. 

- Privreda de fakto stagnira od 2013. Novi zamah na tržištu mogao bi da dođe samo ako država dozvoli više konkurencije, ako pobedi birokatiju i korupciju i ostavi sudove da rade svoj posao bez mešanja spolja. Ali to su puste želje, jer to bi ugrozilo Putinovu moć. A tu su i mnogi njegovi politički saputnici, prijatelji, oni koji ga podržavaju, oni koji su na "državnim jaslama". Zato popularnost Alekseja Navalnog dolazi upravo odatle što on javno i bez straha osuđuje korumpiranost političke elite. Ali, ruku na srce, Navalni sa svojom samozaljubljenošću i samoglorifikacijom je sve drugo samo ne alternativa današnjoj vladi. Samo javno osuđivanje ne doprinosi privrednom rastu. Ipak, taj opozicioni političar postigao je jedno: među mnogim studentima i đacima podmićivanje više nije u modi - navodi Šorić. 

Ipak, kako navodi, rezultat je taj da će Rusi 18. marta ponovo izabrati Putina, bez obzira na to što se plate smanjuju već godinama, životne namirnice poskupljuju, a poboljšanje situacije u ovom trenutku skoro i da nije na vidiku. 

- Zbog čega? Zato što državi bliski mediji obmanjuju narod mantrom da na ovim "predsedničkim izborima" nema alternative - "Putin ili haos". Oni bude strahove da sve može ponovo da postano strašno kao devedesetih. I tako televizor u dnevnoj sobi pobeđuje sve prazniji frižider u kuhinji. Ali, jednom će i frižider da uzvrati udarac - zaključuje Šorić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online