Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.02.2018.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Tesla večno u svemiru

Prekjučerašnje istorijsko lansiranje rakete Falkon hevi u svemir značajno je zbog tehnološkog napretka koji je postigla kompanija Spejs iks južnoafričkog milijardera Elona Maska, ali bar jednaku pažnju privuklo je nešto što se čini kao Maskov ekscentrični hir - slanje tesla roudster kabrioleta s raketom.

EPA/SPACEX/HANDOUT
Tesla u orbiti zemlje: Prvi snimci sa lansiranog automobila

- Teret je moj tesla roudster midnajt, boje višnje, koji će svirati "Spejs Oditi" Dejvida Bouvija. Destinacija je orbita Marsa. Biće u svemiru milijardu godina - napisao je osnivač i direktor Spejs iks na svom Tviteru pre lansiranja. Iako je trebalo krenuti u eliptičnoj orbiti između Zemlje i Marsa, Falkon hevi s Teslom na kraju je krenuo nešto daljom putanjom koja će ga odvesti između Marsa i Jupitera.

Ratovi zvezda

Maskova kompanija je imala više od 40 svemirskih misija svoje rakete Falkon 9, a serija raketa Falkon inače je nazvana prema Milenijum Falkonu iz kultne filmske sage Ratovi zvezda. Falkon hevi je u stvari sastavljen od nekoliko manjih Falkon raketa s ukupno 27 motora - jedne glavne i tri rakete koje služe kao potisnici za izlazak iz atmosfere, a koje su se odvojile nakon lansiranja od glavne.

U autu se nalazi lutka u astronautskom odelu koju je on nazvao Starmen, po pesmi Dejvida Bouvija. Na kontrolnoj ploči tesle stoji natpis "Ne paničite", još jedna pop-kulturna referenca, ovog puta na kultni "Vodič kroz galaksiju za autostopere" Daglasa Adamsa. A u autu se nalazi i trilogija slavnog pisca naučne fantastike Ajzaka Asimova, "Zadužbina".

Zašto se Mask odlučio baš za ovaj svemirski teret? Bilo koji drugi bio bi "dosadan", odgovorio je kad je najavio svoju odluku. "Volim samu pomisao na auto koji naizgled beskonačno leti kroz svemir i koji će možda za milion godina pronaći rasa vanzemaljaca", napisao je.

Privatne kompanije danas preuzimaju industriju svemirskih putovanja. O tome više ne odlučuje NASA ni američka vlada. Sa Spejs iks i drugim firmama poput Blu Oridžin, svemirski letovi su sve više domen privatnog sektora, a o tome šta se šalje u svemir odlučuju njihovi vlasnici i uprava. Sve je to još do pre desetak godina bilo nezamislivo, ali privatne kompanije danas rade taj posao jeftinije i bolje od državnih.

Tesla i njegov Starmen ipak neće ostati u svemiru večno, možda ni godinu dana. Kako piše "Veri", ono čemu smo svedočili bila je verzija sletanja na Mesec za milenijsku internet-generaciju, a tesla roudster bio je savršen simbol tog podviga.

Ali, hoće li tesla zaista ostati u svemiru idućih milijardu godina, kako je to sročio Mask? Teško, smatraju neki naučnici. Hemičar Vilijam Kerol sa Univerziteta u Indijani tvrdi da bi se zbog Sunčeve radijacije i gomile prepreka na njegovom putu, od mikrometeorita do asteroida, Tesla mogao raspasti za manje od godinu dana. Naime, dok smo mi na Zemlji uglavnom zaštićeni od radijacije i kosmičkih zraka atmosferom i Zemljinim magnetskim poljem, u svemiru nema takve zaštite. To se odnosi na sve plastične delove auta i njegovu šasiju od ugljeničnih vlakana.

Kad su Maska pitali kako vidi budućnost programa, odgovorio im je da to zavisi od klijenata, ali kako je njegova moguća upotreba vrlo fleksibilna.

- On može činiti što god želite. Mogli bismo ga zaista pojačati do bilo kakve performanse koju bi iko od klijenata ikad mogao poželeti. Ako bismo hteli, mogli bismo u stvari dodati još dva potisnika sa strane i pretvoriti ga u Super falkon hevi, s više od 4.000 tona potiska.

Tovar Vojadžera

Naravno, rakete za svemir i pre su nosile sa sobom različite terete. Tako je sedamdesetih godina odabrana grupica ljudi, predvođena velikim promoterom nauke Karlom Saganom, nedeljama većala o tome šta će poslati na putu kroz Sunčev sistem i dalje, na palubi letelice Vojadžer. Odabrali su kompilaciju zvukova, glasovnih poruka i slika iz svih delova sveta snimljenima na Zlatnoj ploči - svojevrsnoj prostorno-vremenskoj kapsuli koja je trebalo da predstavlja našu planetu i ljudsku vrstu hipotetskim vanzemaljskim bićima koja, možda, jednog dana nalete na Vojadžer.

- Zapravo bi mogao da ide dalje nego što su išli s Apolom, možda do Marsa ili čak Plutona.
Lansiranje je koštalo 500 miliona dolara, a Mask je priznao i da je kompanija tri puta zamalo otkazala čitav projekat. Ali osim samog uspešnog lansiranja događaj je revolucionaran za svemirsku industriju i zbog drugog podviga: tri minute nakon lansiranja dve manje rakete koje su mu služile kao potisnici odvojile su se da bi se nakon nekoliko minuta uspešno spustile na tačno predviđena mesta na Zemlji, nedaleko od mesta odakle su malo pre toga u sklopu Falkona poletele.

Iako je Falkon hevi najsnažnija trenutno svemirska raketa na svetu, nije i najsnažnija u istoriji: to je bila NASA raketa Saturn V, koja je korišćena za let Apola na Mesec.

Made by people

Dan prije lansiranja novinar je pitao Maska da li mu lansiranje lično puno znači zbog tesle koji će biti na njemu.
- Uvek je lično - odgovorio je.
Naravno, za Maska je slanje ličnog auta nove generacije u svemir zasigurno pametan marketinški potez, ali čak i kritičari koji smatraju to čistim oportunizmom moraju priznati da je prizor Starmena koji se za upravljačem tesle "vozi" kroz svemir nešto zaista izvanredno i pomaže promovisanju ne samo Maskovog brenda, već i odlazak u svemir i nauku povezanu s time kao nešto što nije zamorno i suvoparno, nego je zabavno i "kul".
A Mask je nakon lansiranja otkrio svetu još jedan detalj iz prvog auta u svemiru - etiketu njegovog porekla. "Napravljeno na Zemlji od ljudi" (Made bdž people on Earth), piše na fotografiji koju je ovaj ekscentrični preduzetnik i vizionar objavio na svom Instagramu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online