Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.02.2018.
20:15
Blic.rs, Vestionline A

"Fajnenšel tajms" upozorava: Ako EU odbija Zapadni Balkan, Rusija i Turska će zagospodariti regionom

Regionom se brzinom svetlosti pročula vest da je Evropska komisija predstavila strategiju prema kojoj će neke od balkanskih zemalja moći da postanu članice EU do 2025. godine.

pixabay.com
Nakon duže pauze EU je ponovno spremna da diskutuje o proširenju svojih granica

Iako se radi na tome da bivše jugoslovenske republike ispune sve potrebne uslove za pridruživanje Evropskoj uniji, izgledi da će se to dogoditi ostaju daleki, ali Evropa ne bi smela odustati od svoje namere, inače će Rusija i Turska zauzeti njeno mesto, piše ugledni britanski list "Fajnenšel tajms".

- Nakon duge pauze, EU je ponovno spremna da diskutuje o proširenju svojih granica - ističe FT i podseća da je još prošle godine predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker vladama šest zemalja Zapadnog Balkana obećao "pouzdanu perspektivu članstva u EU".

Britanski list ipak podseća da je "od 2004. godine došlo do zamora od proširenja EU na istok".

- Nema mesta idealizmu. Očigledno je od 2004. godine širenje EU na istok uglavnom izgubilo na značaju. Danas u Evropskoj uniji postoji zamor od proširenja. Problemi zbog migracija izazvali su ogorčenje među biračima, koji su izgubili poverenje u sposobnost zvaničnog Brisela da postigne bilo šta sem puke borbe sa ekonomskim problemima - ističe list.

Geostrateški aspekt

Međutim, autor teksta napominje još jedan veoma važan segment, a to je geostrateški značaj koji bi proširenje EU imalo u slučaju Zapadnog Balkana.

- Ipak, uključivanje postkomunističkog istoka u EU ostaje jedno od njenih najvećih dostignuća. I dalje je u interesu svih strana da ulazak u EU bude realna perspektiva za balkanske zemlje u kojima su mnogi, nakon tolikih godina čekanja na pragu, postali veoma sumnjičavi po pitanju iskrenosti Brisela - dodaje FT.

Geografija jedan od argumenata

Britanski list ističe da je jedan od glavnih argumenata zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU taj što su potpuno okužene zemljama Unije.

- Takođe, sve te zemlje su nakon teškog perioda 90-ih godina postigle određenu stabilnost, što se takođe mora uzeti u obzir. Takođe je veoma važna uloga Zapadnog Balkana u praćenju velikog migracionog talasa - piše list.

Obećanja iz Brisela su podsticaj za teške odluke

- Obećanja o članstvu aktivirala su niz teških odluka koje su zemlje Zapadnog balkana donele kako bi postale deo EU. Na primer, Srbija je napravila ozbiljne ustupke u vezi Kosova. Međutim, put ulaska u EU ostaje veoma dug, a u međuvremenu se uticaj EU smanjuje. Danas je samo 26% Srba za ulazak u Evropsku uniju - piše britanski list.

"Fajnenšel tajms" upozorava da "Rusija i Turska spremno čekaju da zauzmu mesto EU".

- Ako EU odustane, Rusija i Turska su i te kako spremne da zauzmu njeno mesto - zabrinuto konstatuje autor članka.

Problem je što nijedna država ne ispunjava kriterijume

Fakat je da nijedna od bivših sržava SFRJ ne ispunjava kriterijume za članstvo, navodi se u tekstu.

- Evropska komisija je jasno istakla probleme koji su karakteristični za ove države, a to su uzurpacija vlasti, veze država sa organizovanim kriminalom, korupcija na svim nivoima, kao i gušenje slobode govora. Da ne pominjemo to što nijedna od ovih država ne može da se nazove funkcionalnom tržišnom ekonomijom - kritikuje "Fajnenšel tajms".

Napredak Albanije i "favorizovanje" Srbije

Predsednik EK Junker podvukao je da je 2025. samo "indikativni datum" za ulazak balkanskih zemlja u EU, i napomenuo da će se "realna perspektiva ocenjivati u skladu sa njihovim relanim napretkom".

- Teoretski, neka od ovih zemalja može prestići druge na putu ka EU tokom tog perioda. Tu se pre svega misli na to da EU prepozna napredak Albanije i prekine sve toerije o navodnom favorizovanju Srbije na putu ka članstvu. Uz to, treba pohvaliti hitni zahtev Brisela da se što pre reše teritorijalni sporovi pre ulaska u EU: status Kosova i nesuglasice između Makedonije i Grčke oko imena - navodi FT.

- Bilo bi nezamislivo unutar EU izdržati ovakve sukobe ili opasne etničke napetosti koje ih hrane.

Treba videti ima li Evropska unija mehanizme za mirno rešavanje sporova. Međutim, od vitalne je važnosti da njena vrata ostanu otvorena za susede koji su iskreno posvećeni njenim vrednostima - zaključuje FT.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online