Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
08:48
Vestionline, Tanjug A

Američki general odgovoran za ubistva svedoka protiv Haradinaja?

Američki general Stiven Šuk, koji je na Kosovu bio zamenik šefa Unmika, direktno je odgovoran za likvidaciju svedoka u haškom procesu protiv Ramuša Haradinaja, tvrdi nekadašnji savetnik nemačke Vlade Martin Hajperc u knjizi "Makijato diplomatija".

EPA//Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Hajperc, koji je na Kosovu boravio kao finansijski ekspert u zvaničnoj misiji Međunarodne civilne kancelarije, u knjizi, između ostalog, ukazuje na spregu pojedinih međunarodnih zvaničnika i mafijaša koji su preuzeli vladavinu Kosovom. On navodi da je informacije o generalu Šuku dobio od visokog komesara UN iz Badena.

"Bivši američki general Stiven Šuk, a sada jedan od najviše rangiranih ljudi u Unmiku, ima veći kriminalni dosije i usko je povezan sa ovdašnjom elitom. On je odao imena krunskih svedoka protiv Haradinaja, koji su posle toga ubijeni. Mom poznaniku je rekao da čovek mora nekog da skloni sa puta ako to odgovara višim instancama", prenosi Hajperc podatke do kojih je došao. 

On je naveo da se svedoka rešavao Haradinajev "ratni drug", jedan od vođa OVK Fatmir Ljimaj, kasnije ministar saobraćaja u vladi u Prištini. 

"Glavni svedok optužbe, nekadašnji nadzornik logora detaljno je dokumentovao zločine, ali je u Duizburgu, gde se skrivao u okviru programa zaštite svedoka, nađen mrtav u parku kod Esenberškog jezera. Nakon toga više nije bilo izjava koje bi mogle da se upotrebe, pa je sud morao da obustavi postupak protiv Ljimaja", piše Hajperc. 

Hajperc je u knjizi "Makijato diplomatija" pisao i o tome da je "Kosovo za Srbiju definitivno izgubljeno", a izvode iz knjige o tome prenela je "Politika", za koju je dao izjavu. 

Beogradski list je, između ostalog, preneo da je Hajperc u knjizi opisivao svoj susret u jednom baru sa Haradinajem, koga su Amerikanci posle ranjavanja smestili u bazu Bondstil, jer im je bio potreban da bi kontrolisao Hašima Tačija. Hajperc, kako se dodaje, nije štedeo prideve da istakne duboki prezir prema dvojici vođa OVK, presvučenih u evropske političare. 

"Oni su bili naši saveznici kada smo se borili protiv Miloševića. Srbija je bila protivnik, a OVK strateški partner. Sada je Srbija naš partner i može se zauzeti kritička pozicija u odnosu na OVK", rekao je Hajperc i dodao da "u državnim poslovima nema morala". 

Hajperc je napisao da su Amerikanci na Kosovu apsolutni gospodari i da su u svoju bazu smestili Haradinaja kada je bio ranjen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online