Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
22:35
Vestionline, Tanjug A

FBI "duboko zabrinut", šta to Tramp hoće da objavi?

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je "ozbiljno zabrinut" u vezi sa tačnošću poverljivog memoranduma o istrazi o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016, koji predsednik Donald Tramp želi da objavi u javnosti.

Tanjug/AP
Tramp je 100 odsto za objavu dokumenata

AP primećuje da je to prvi javni komentar FBI o memorandumu na četiri strane, čiji su nacrt izradili republikanci u obaveštajnom odboru Predstavničkog doma SAD, a koji je podelio Ministarstvo pravde i Belu kuću. 

U saopštenju, FBI navodi da mu je data samo ograničena mogućnost da pregleda memorandum.

FBi tvrdi da su važne činjenice izostavljene u memorandumu.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog materijalnih propusta činjenice, koja suštinski utiče na tačnost memoranduma", navodi u saopštenju FBI. 

Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što se, kako navodi američka agencija, čulo da je Tramp rekao republikanskom poslaniku da je "100 odsto" za objavu dokumenta. 

Kako je u utorak objavio Glas Amerike, Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma glasao je po stranačkoj liniji i većinski odlučio da se objavi republikanski memorandum, koji pokazuje da u Ministarstvu pravde postoji navodna pristrasnost i predrasude protiv predsednika Trampa.

U memorandumu, koji je sastavio predsedavajući Odbora Devin Nunjes, navodi se da je FBI zloupotrebio zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi, tako što ga je koristio da na neprikladan način dođe do naloga za prisluškivanje, oslanjajući se na neprovereni dosije o Trampu i Rusiji, koji je sastavio bivši agent britanske obaveštajne službe Kristofer Stil.

Neki republikanci koji su pročitali memorandum nagovestili su da sadrži informacije koje bi mogle da poremete, pa i zaustave, čitavu istragu specijalnog istražitelja Roberta Malera o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD, koju je Tramp dugo opisivao kao "lov na veštice".

Komentarišući memorandum, predsedavajući Predsednickog doma Pol Rajan insistirao je da Odbor samo želi da se postara da FBI i Ministarstvo pravde nisu prekršili nikakva pravila tokom sprovođenja istrage.

Dokument, međutim, neće biti odmah objavljen. 

Prema zakonu, predsednik ima pet dana da dozvoli javno objavljivanje ili mu se suprotstavi.
Bela kuca je više puta nagovestila da se predsednik zalagao za objavljivanje memoranduma, dodaje Glas Amerike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online