Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
00:55
Vestionline A

Tramp uporno pokušava da zaustavi "rusku istragu": Laž je dovoljna za opoziv

Ako je Donald Tramp lagao američke građane kada je nazvao izveštaje da je hteo da otpusti specijalnog tužioca Roberta Malera "lažnim vestima", onda ima osnova da se pokrene postupak za opoziv predsednika, smatra Kenet Star, bivši specijalni tužilac u "aferi Levinski" i bivšeg predsednika Bila Klintona.

EPA/Shawn Thew
Steže obruč oko predsednika:Robert Maler

Podsetimo, prošle nedelje su se pojavili napisi da je Tramp u junu prošle godine pokušao da smeni Malera koji istražuje veze predsednika i njegovih saradnika sa Kremljom u sveobuhvatnoj istrazi o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore.

Kenet Star je svojevremeno ustanovio da je predsednik Klinton lagao da nije imao seksualnu vezu sa stažistkinjom u Beloj kući Monikom Levinski, ali je u postupku pred Kongresom predlog za opoziv odbačen, pošto je prethodno predsednik priznao aferu i izvinio se naciji. Naravno, ljubavni nestašluk Klintona nije ni izbliza ozbiljan kao veza Trampa i Rusa, ako se dokaže.

- Laganje američkog naroda je ozbiljno pitanje koje se mora istražiti. Smatram da je laganje građana veoma ozbiljno, bez svake sumnje. To je nešto što Bob Muler mora da pogleda - rekao je Star.

Nije samo laž mač nad Trampovim vratom. Zbog smene Džejmsa Komija, direktora FBI upravo zbog "ruske stvar", kako je sam Tramp proiznao na televiziji, je ozbiljno krivično delo opstrukcije pravde. Dnevnik "Njujork tajms" i drugi mediji su izvestili prošle nedelje da je u junu 2017, Tramp naredio Donaldu Megenu, glavnom advokatu Bele kuće, da smeni Malera. On je to odbio i čak zapretio ostavkom. I Tramp i Megen su negirali da je to pitanje bilo na stolu, ali izgleda da ima više svedoka koji ukazuju na suprotno.

I Nikson je pao na laži

U čuvenoj aferi Votergejt, upadu bivših špijuna u sedište Demokratske partije i postavljanje prislušnih uređaja po nalogu tadašnjeg republikanskog predsednika Ričarda Niksona, predsednik je na kraju pao zbog laži, a ne samog krivičnog dela za koje su krivično odgovarali drugi. Nikson je tvrdio da nema ništa sa tim, da bi vremenom smenjivao jednog po jednog saradnika, a na kraju i samog specijalnog tužioca Arčibalda Koksa, u nadi da će zaustaviti istragu. Analogija sa Trampovim postupcima je više nego jasna.

- Nisam o tome ni razmišljao. Čitam o tome u vašim medijima, ali ja nemam nameru da bilo koga otpustim - rekao je Tramp.

Ipak, zabrinuti su čak i republikanci koji zasad još čuvaju leđa Trampu jer imaju sopstvenu unutrašnju političku agendu koju bi teško progurali bez predsednika. Ali, ako utvrde u nekom trenutku da brod tone, te da bi i oni mogli da potonu s njim, za očekivati je da će mu okrenuti leđa. Ova teorija je još na dugom štapu, ali paralele sa aferom Votergejt i ostavkom Ričarda Niksona su veoma aktuelne.

- Pokušaj smene Malera bi značile kraj Trampovog predsednikovanja. Mislim da je svima u Beloj kući to jasno - izjavio je republikanski senator Lindzi Grem iz Severne Karoline.

Drugi republikanci pak fanatično brane Trampa do nivoa teorije zavere, pa je tako senator Ron Džonson rekao da "unutar FBI postoji tajno društvo koje ima politički cilj smene Trampa".
Direktor Kancelarije za pravna pitanja Bele kuće Mark Šort je, upitan da li će predsednik podneti ostavku bude li se pokazalo da pokušava da uguši istragu rekao:

- Ne znam. Hipotetički je moguće.

U međuvremenu se istraga privodi kraju, a Maleru je ostalo još samo da sasluša predsednika. U početku je Tramp rekao da "se raduje razgovoru sa istražiteljima", potom je promenio ploču u tezu da "nema sadejstva njega i Rusa, pa samim tim ni potrebe za saslušanjem", da bi prošle nedelje ponovo utvrdio da "jedva čeka da obavi taj razgovor".

Sve je na Rozenštajnu

Zamenik ministra pravde Rod Rozenštajn, koji je zadužen da ispred ministarstva nadgleda tok istrage je čovek kojem će Maler u ruke predati izveštaj o celokupnoj istrazi, nezavisno od optužnica koje je podneo (a ima ih četiri, od kojih su dvojica optuženih predsednikovih saradnika priznali krivicu) i koje će podneti.

Veruje se kako će maler optužiti sve za koje ima dokaze, ali ne i samog predsednika kojeg će optužiti posredno. Ako tako bude, onda je na Rozenštajnu da odluči da li će Malerov izveštaj podneti Kongresu koji bi potom imao mandat da pokrene formalno proceduru opoziva predsednika. Da bi Tramp bio smenjen za takvu odluku bi morala da glasa dvotrećinska većina u Predstavničkom domu i Senatu, što sada deluje kao nemoguća misija jer u oba doma Kongresa republikanci imaju većinu.

Inače, Tramp je, navodno, kontemplirao i o smeni Rozenštajna kog naziva "demokratom iz Baltimora", iako je čovek republikanac, imenovan još u mandatu Džordža Buša Mlađeg, a sa funkcije ga nije smenjivao ni Barak Obama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online