Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.01.2018.
13:30
Vestionline A

Štrajk železnice paralisaće Sidnej

U ponedeljak, 29. januara, putnike u javnom prevozu Sidneja očekuje saobraćajni haos. Vlasti u NSW upozorile su da će najavljeni 24-satni štrajk paralizovati grad na dan kad se hiljade đaka vraća u škole.

commons.wikimedia.org/Wpcpey
Putnici na stanici Central

Sekretar sindikata železnice, tramvaja i autobusa Aleks Klasens pozvao je putnike da pritisnu vladu i da "loše postane još gore", time što neće ni ići na posao nego će ostati kod svojih kuća 29. januara.

Sindikat je objavio da kreće u štrajk nakon dugih razgovora sa svojim članovima koji su je "zasitili" ministra transporta NSW Endrjua Konstansa. Posao će biti zaustavljen u 12.01 ujutro u ponedeljak (ponoć s nedelje na ponedeljak) i nastavljen u isto vreme u ponedeljak u ponoć. Tačno na dan početka nastave.

- Vozovi će stati u nedelju u noći i neće se pojaviti do ponedeljka ujutro - rekao je Klasens reporterima. - Moji članovi kažu da im je dosta ministra Konstansa. Želimo da ustanemo i zbacimo sa sebe svu ljagu.

Objava štrajka stigla je nakon nedelje horora na gradskoj železničkoj mreži, gde su hiljade ljudi bile izložene gužvama i kašnjenjima u najzagušenijim delovima dana.

Kao dodatak 24-satnog štrajka, radnici na železnici nosiće od sledećeg vikenda odeću i bedževe s porukama iz svoje kampanje. Ova akcija je ima za cilj da se već od 25. januara definitivno zabrani svaki prekovremeni rad.

Prvi štrajk u 21. veku

Lider opozicije NSW Luk Foli iskoristio je debakl da pozove ministra Konstansa da se povuče i dozvoli premijerki Gledis Beredžeklijan da istupi i preuzme ovaj posao.
- Njegovo (ministrovo) stalno okrivljavanje vozača ima za rezultat objavljivanje prvog štrajka u putničkom železničkom saobraćaju u Sidneju u ovom veku - saopštio je on. - U cilju prevazilaženja sukoba, premijerka mora da pomeri nesrećnog ministra i preuzme odgovornost za pregovore.
Ranije je premijerka Beredžeklijan kazala da ima poverenja u to da će sindikat i rukovodstvo železnice doći do sporazuma i izbeći štrajk.

Zaposleni u železnici su nezadovoljeni postojećim ugovorom o radnim uslovima i zaradama i glasali su za obustavu rada u nastojanju da se dalje bore za šest odsto povišice i unapređenje uslova, uključujući smene i pravo na slobodne dane.

Dok sekretar Klasens daje na znanje da je predložena povišica od šest odsto "na putu", on dodaje da članovi žele istinsko priznanje za njihov rad.

- Od 2013, mi smo zaposlili samo 22 radnika na železnici, a njihova uprava sama je priznala da svakog dana uvodi sve više vozova.

Sindikat je imao ove nedelje još jedan sastanak sa rukovodstvom gradske železnice, da bi se razgovaralo o još jednom velikom problemu - uvođenju novog reda vožnje prošle godine u novembru.

Sastanak je imao pozitivan rezultat i Klasens kaže da se nada da će razgovori doneti unapređenja u redu vožnje.

Ministar je ocenio ponašanje sindikata i ulazak u štrajk kao "čudnu akciju" i upozorio da bi to moglo da hiljade putnika dovede u neizvesnost.

- To će zaustaviti ceo grad - kazao je reporterima. - Ovde se putnici ne postavljaju na prvo mesto. Oni na prvo mesto postavljaju interese sindikalnih šefova, i to daleko ispred građana.
On kaže da je vlada voljna da vozačima vozova u Sidneju i NSW odobrio povišicu od 2,5 odsto, u skladu sa politikom plata. On nije odbacio mogućnost prenošenja problema na odlučivanje suda, a u cilju zaštite putnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online