Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.01.2018.
20:53
Vestionline, dw.com A

"Problem za Evropu - deca koja su odrasla s oružjem"

"Kalifat" u Siriji i Iraku je sveden na dva odsto nekadašnje teritorije, ali će za njim ostati jedan veliki problem o kom se malo govori, piše Dojče vele.

Printscreen
Deca su umesto čitanja i pisanja, učili kako se rukuje naoružanjem

Kako se ističe, taj problem su deca borci, od kojih se neka vraćaju u Evropu.

Namera sirijske, iračke i američke vojske je da se i tih preostalih dva procenta teritorije osvoji.

Da bi se to postiglo, prema tvrdnjama Pentagona, američka vojska je tokom sedmice od 29. decembra do 5. januara izvršila brojne napade. U njima su učestvovali borbeni avioni, helikopteri, bespilotne letelice, rakete i teška artiljerija. 

Islamska država je, kako je istakla portparolka Pentagona Dana Vajt, “slomljena i razbijena“. Međutim, taj posao nije doveden do kraja. Sada je važno obezbediti teren tako da se “ID nikada više ne može uzdići“, dodala je ona. 

Taj cilj je pak teško postići. I to iz jednog razloga: ID u Iraku i Siriji u najvećoj meri može biti fizički uništen, ali njegova ideologija i dalje živi. ID je dugoročna organizacija, piše na internet stranici Pentagona, koja obezbeđuje kontinuitet kroz “franšizni sistem“. “Iako je propao pokušaj uspostave kalifata, svedoci smo događaja širom sveta koji su povezani sa ID.“

Rat protiv imidža Islamska država

Stoga bi sada trebalo raditi na borbi protiv “imidža“ Islamska država. Prema procenama Pentagona, šanse za pobedu u ovoj borbi nIDu tako loše: “Svetski 'brend' Islamska ddržava fizičkim porazom kalifata gubi svoj sjaj, a svedočenja o grozotama iz života pod vladavinom Islamska država doprinose takvom razvoju događaja.“ 

Islamska država još zadugo neće biti poražen. Umesto toga, džihadistička organizacija vraća se u svoj stari organizacioni oblik u vidu gerilskih borbi, ocenjuje Al Džazira. I dalje brojni dobrovoljci pokušavaju da se priključe redovima Islamska država, ali im poteškoće stvara prelazak dobro obezbeđene turske granice sa Sirijom – granice koja je ranije za džihadiste bila vrlo propustljiva. 

Pored dobrovoljaca, koji iz inostranstva dolaze u Islamsku državu snage bezbednosti u Siriji i Iraku se suočavaju s još jednim problemom. Reč je o ideološkom i psihološkom nasleđu ID na teritorijama koju je ova teroristička organizacija kontrolIDala. Činjenica je da je ID u većini tih područja vladao jedva više od tri godine. Međutim, za mlade ljude tri godine su dug vremenski period, naročito za decu koja su u najranijoj dobi trpela ili svedočila nasilju džihadIDta, brutalnim javnim kažnjavanjem i pogubljenjima. 

- Sve i da nisu morali da prolaze kroz obuke, oni bi sa sobom mogli da nose sećanja na život u ratnoj zoni - kaže Dan Vegemans iz Instituta za bezbednost i globalne poslove na Univerzitetu Lajden za onlajn-magazin Al Monitor. 

Umesto čitanja - oružje 

Mladi su za to vreme, umesto čitanja i pisanja, učili kako se rukuje naoružanjem. “Velike su šanse da tamo stasava jedna izgubljena generacija“, izjavio je Nadim Huri, stručnjak za terorizam iz Hjuman rajts voča. Pri tome će i mnogi odrasli imati poteškoća da iza sebe ostave vreme pod vladavinom ID. “Njima teško pada suočavanje sa prošlošću.“ 

Problem “izgubljene generacije“ koju je proizveo ID bi u drugoj formi uskoro trebalo da stigne i do Evrope. Reč je o stotinama dece koje su roditelji odveli u Siriju i Irak ili su tamo, u redovima ID, ona rođena. 

Još uvek nije jasno na koji način će se evropske države baviti ovom decom. Situacija se razlikuje od zemlje do zemlje. Belgija, na primer, deci mlađoj od deset godina dozvoljava nesmetan ulazak u zemlju. Preduslov za to je uzimanje DNK uzoraka, kako bi se moglo dokazati da su to zapravo deca belgijskih boraca ID. 

U decembru se troje dece boraca ID sa francuskim pasošem avionom vratilo u Pariz. Ona su se do tada nalazila u pritvoru iračkih vlasti. U Holandiju se takva deca načelno mogu vratiti iz inostranstva. Međutim, tamošnja vlada trenutno nema nameru da im omogući dobijanje holandskog državljanstva. 

Šta planira Nemačka? 

I Nemačka želi da omogući povratak nemačkih boraca ID. No, već sada pripadnici Službe za zaštitu ustavnog poretka upozoravaju na potencijalne opasnosti, naročito po pitanju starije dece. “Vidimo opasnost u tome što se deca džihadista iz ratnih zona u Nemačku vraćaju Islamistički socijalizovana i u skladu s tim ideološki usmerena“, rekao je predsednik Službe Hans Georg Masen. “Na taj način se ona ovde mogu iskoristiti za stvaranje nove generacije džihadista.“ 

Taj problem, kako ističe Torsten Fos, šef pokrajinskog ureda Službe za zaštitu ustavnog poretka u Hamburgu, morao bi biti rešen pre nego što stvar ode tako daleko da njegova služba mora da interveniše. Eksperti svih stranaka trenutno intenzivno razmišljaju o rešenjima. Ali, konkretne mere se mogu očekivati tek nakon formiranja vlade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online