Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.01.2018.
14:44
www.dw.com A

"Smrti se ne plašim, hoću u Evropu"

"Stotine dece u marokanskom lučkom gradu Nador vreba priliku da se bilo kako dokopa Evrope - da neopaženo stigne na 'obećani kontinent'. Neki od njih tu su već godinama, a da bi ostvarili svoj cilj, rizikuju i život", piše Dojče vele.

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Mohamed ima 12 godina. Dolazi iz oaze Imilčil u srcu planinskog masiva Atlas u Maroku. Selo je napustio jer je tako želela njegova majke. "Mislila je da bi trebalo da odem do grada Nadora i da ću tamo već pronaći neki način da dođem do Evrope", priča Mohamed za DW. I on sam je mislio da će na drugu stranu Mediterana dospeti bez ikakvih problema. Ali on sad već četiri meseca živi na ulici, bez krova nad glavom. "Dobio sam upalu očiju jer spavam pored kontejnera za smeće".

"Baš me briga što mogu da poginem"

Mohamed, kao i mnoga druga deca, još uvek nisu stigla ni do luke u Nadoru. Da bi mogli tamo, oni prosjače na semaforima. Nadaju se da će na taj način prikupiti novac za prevoz do susedne luke Beni Ansar, direktno na granici sa španskom enklavom Melilja. I da će tako konačno ispuniti svoj san o odlasku u Evropu. Područje oko luke Beni Ansar centralno je mesto za tu decu. Ona tamo dočekuju kamione koji putuju ka Evropi - kače se za njih i tako rizikuju život. Mnogi i ne razmišljaju o tome da bi mogli da padnu pod točkove vozila.

Smrti se, kaže, ne plaši ni trinaestogodišnji Hamza. On je stigao iz Kenifre u centralnom Maroku i nepokolebljiv je u svojoj nameri da stigne u Evropu. Pokušavaće, kaže, sve dok mu to ne pođe za rukom: "Baš me briga što mogu da poginem. Želim u Evropu jer će tamo da se brinu o meni. Tamo ću da pronađem zaštitu i podršku". Ali za Hamzu i drugu decu smrt nije jedina opasnost.

Seksualno zlostavljanje

"Amin" je ime četrnaestogodišnjeg dečaka iz grada Zakura na jugoistoku Maroka. Svoje pravo ime nije hteo da otkrije. Već dve godine čeka na prevoz za Evropu. Tiho, toliko tiho da se jedva razume, priča o šokantnom nasilju na ulici. "Već prve noći ovde su me napali, i fizički i seksualno zlostavljali". Detalje ne želi da iznosi - baš kao ni druga deca koja su doživela slično. Da bi zaboravila na to, mnoga deca se okreću drogama. Amin priča: "Od deteta koje je sanjalo o odlasku u Evropu da bi pomoglo svojoj porodici, pretvorio sam se u zavisnika i beskućnika".

- U gradu ima više od 300 dece koji samostalno žele da se dokopaju Evrope - kaže Aziz Katuf, generalni sekretar marokanskog društva za ljudska prava za region Nadora. Većina njih živi na ulicama, a samo neki su iznajmili sobe u četvrtima na periferiji grada.

- Situacija je alarmantna - smatra Katuf. S obzirom na to da ta deca nemaju pristup sistemu zdravstvene zaštite, među njima se šire različite bolesti: Deca žive od onoga što im daju dobronamerni ljudi. Osim toga, postoji i nekoliko inicijativa koje im dele odeću, ćebad, topli obrok. Te inicijative sada sprovode i kampanje s ciljem da se deca uključe u sistem obrazovanja.

Jedna od takvih inicijativa trudi se da se ta deca ponovo vrate svojim porodicama, i spasava ih od života na ulici. Takođe razgovaraju sa njima i o opasnostima koje vrebaju na teškom putovanju. Ali, čim se među decom pročuje da je neko uspeo da se dokopa Evrope, ona ponovo postaju lažno samouverena, i misle da će i njima to jednom na kraju uspeti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online