Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.01.2018.
15:22
www.dw.com A

Makron je nova Angela Merkel Evrope?

Nemačka kancelarka Angela Merkel navikla je da bude ta koja preuzima vodeću ulogu u Evropi. Međutim, tu ulogu bi sada po svemu sudeći mogao da preuzme francuski predsednik Emanuel Makron, piše Dojče vele.

EPA/Julien Warnand
Emanuel Makron i Angela Merkel

Merkelova nije više "prva violina" Evrope

Dugo godina je Angela Merkel bila "prva violina" Evrope. I to niko nije dovodio u pitanje. Nakon što je Donald Tramp pobedio na izborima u SAD, nekoliko dnevnih listova na engleskom jeziku Merkelovu je nazvalo "liderkom slobodnog sveta".

Ali to je važilo do pre nekoliko meseci. Posle nemačkih parlamentarnih izbora održanih u septembru, Angela Merkel i njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) morali su da prihvate činjenicu da su izgubili veliki broj glasova. Merkelovoj još nije pošlo za rukom da formira novu vladu.

Na drugoj strani je Emanuel Makron, nova zvezda na političkom nebu. Mladi, harizmatični Makron iz predsedničkih izbora izašao je kao pobednik. Protivnik mu je bila desno-populistička kandidatkinja Marin Lepen. Osim toga pošlo mu je za rukom da, uprkos velikom otporu, reformiše francusko tržište rada. Ostali deo posla odradili su dobri ekonomski podaci.

Prvobitno loša popularnost sada je u porastu. U anketi sprovedenoj u decembru povodom Makronovog 40. rođendana većina Francuza ocenila je da je on "dobar predsednik". Čini se da je Francuska, zemlja koja je dugo sumnjala u sebe, sa Makronom postala samouverenija.

Pošto na unutrašnjopolitičkom planu ima podršku, Makron samouvereno vlada i na međunarodnoj pozornici: sjajna večera sa Trampom na Ajfelovoj kuli i prijem ruskog predsednika Vladimira Putina u Jelisejskoj palati, međunarodna konferencija o klimi, inicijativa za politiku prema Africi, a sada i poseta turskog predsednika Erdogana.

Sve veća distanca od Merkelove

Međutim, Makron se istovremeno delimično - i to prilično jasno - udaljava od svoje evropske "partnerke iz snova" - Angele Merkel. Recimo kada je reč o Erdoganu. Dok se Merkelova u septembru u predizbornoj kampanji zalagala za prekid pristupnih pregovora Evropske unije sa Ankarom zbog kršenja ljudskih prava, Makron ocenjuje da je Turska "partner koji neophodan". 

Merkelova i Makron razlikuju se i kada je reč o odnosu prema teškim partnerima: Merkelova sa Trampom, Putinom i Erdoganom uvek traži mogućnost za razgovor. U tim razgovorima je korektna, ali se u protokolima nakon razgovora može uočiti koliko je velika distanca između njih. S druge strane, Makron pokušava da impresionira velikim stvarima. Njegovo rukovanje s Trampom skoro da je preraslo u mali skandal - Makron jednostavno nije puštao Trampovu ruku. 

Američki magazin "Tajm", koji je Merkelovu nedavno nazvao "Gospođa Evropa", Makrona sada naziva "sledećim liderom Evrope". Međutim, Makron, prema sopstvenim navodima, takvoj solo ulozi uopšte ne teži. Uostalom, izjavio je da želi da obnovi Evropu zajedno sa Nemačkom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online