Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.01.2018.
13:48
Vestionline, Tanjug A

AP: Trampovoj administraciji preti "odliv mozgova"

Trampova administracija koja već beleži rekord u broju smenjenih i novopostavljenih službenika i funkcionera, suočena je sa "odlivom mozgova" i sve većim teškoćama da popuni prazna mesta, tvrdi AP.

EPA/MIchael Reynolds
Preti mu odliv mozgova

Situaciju dodatno komplikuju trvenja zbog pada Trampovog rejtinga unutar njegovog tima i uporna istraga o mešanju Rusije u američke izbore.

- Tramp je suočen da odlivom mozgova u velikom delu vlade, koji preti da osujeti napore da se primene zakoni ili sprovedu čak i osnovne operacije. Očekuje se da će među onima koji odlaze biti visokih službenika, koji će dospeti u naslove novina ali pre svega manje poznati ljudi- onih zahvaljujući kojima Bela kuća i vladina ministarstva i agencije funkcionišu - navodi AP.

U prvoj godini Trampovog predsedničkog mandata zamenjeno je 34 odsto viših službenika adminisracije, mnogo više nego u bilo kojoj administraciji za poslednjh 40 godina, navodi saradnica Brukings institucije Karin Dan Tenpas u studiji. Prema toj studiji, 22 od 64 viših funkcionera sa kojima je razgovarala su dali ostavku, otpušteni ili preraspoređeni.

Prethodno je za administraciju sa najviše smenjenih službenika u provoj godini predsedničkog mandata važila administracija Ronalda Regana koju je 1981 napustilo 17 odsto viših službenika.

U prvoj godini Obaminog mandata smenjeno je 9 odsto viših službenika.

Dan Tenpas kaže da je ovako veliki broj smenjenih funkcionera i službenika u Trampovoj administraciji neuobičajen.

Štavišse među njima su i "jedan šef kabineta, portparol i savetnik za nacionalnu bezbednot," dodaje ona. Reč je o Rajnsu Pribusu, Šonu Spajseru i Majklu Flinu koji su odavno napustili Belu kuću.

- Donald Tramp vodi računa samo o rezultatima, i ako misli da stvari idu u dobrom pravcu to se odražava na tim - kaže Tampom prijatelj Kris Rudi, šef konzervativnog novinskog sajta Njuzmeks,

Trampov novi šef kabineta Džon Keli je prošlog meseca počeo mandat rešavanjem antagonizama i rivalstva unutar Bele kuće i otpuštanjem više saradnika.

Neki od onih koji odlaze, poput zamenice savetnika za nacionlanu bezbednost Dine Pauel, to cine svojom odlukom po isteku prve godine, što je relativno uobičajena praksa.

Međutm, promene bi mogle da uslede i kada je reč o državnom sekretaru Reksu Tilersonu, o čijoj ostavci se odavno špekuliše i koga bi mogao da zameni direktor CIA Majk Pompeo, navodi AP.

I Tramp i Tilerson su to zasada demantovali.

Kao vašingtonski 'autsajder' Tramp je sebi stekao pravo da izgradi i 'autsajdersku' Belu kuću, ocenio je Ari Flečer, bivši portparol u administraciji Džordž Buša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online