Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.01.2018.
12:30
Vesti A

U novoj godini novi propisi

Sa prvim danom Nove godine, na snagu je stupilo niz promena u socijalnom osiguranju, zdravlju, obrazovanju, stanovanju, brakovima istog pola i mnogim troškovima života. Evo kako će te izmene pogoditi vas i vašu porodicu:

pixabay.com
Građani mogu da očekuju i značajne promene troškova života

Socijalno

- Za tretman nezaposlenih koji ne prođu testiranje na drogu odvojeno je 10 miliona dolara, uprkos tome što je takav test blokiran u Senatu.
- Osobe koje primaju socijalnu naknadu za samohranog roditelja moraće da dokažu svoj status, da bi se ubuduće izbeglo da ne primaju nezasluženi novac.
- Pomoć za mlade biće povećana za najmanje 4,60 dolara, a za studente za 8,30 dolara, dok će pomoć za invalide porasti za sedam dolara dvonedeljno.
- Negovatelji će dobijati ekstra 2,40 dolara dvonedeljno, što je usklađivanje sa inflacijom.

Obrazovanje

- Škole će biti prebačene na tzv. model finansiranja Gonski, sa šest godina tranzicije za škole koje nisu primale dovoljno i 10 godina za škole koje su dobijale prekomerna sredstva.
- Fondovi Komonvelta za univerzitete biće na dve godine zamrznuti na nivou iz prošle godine.
- Studentske naknade za studije za tražena zanimanja biće ograničene na kurseve koji po potražnji predstavljaju izraziti nacionalni prioritet, odgovaraju potrebama ekonomije, podstiču deficitarna zanimanja i obećavaju sigurnije zaposlenje.

Zabrana za kodein

Od februara, lekovi sa kodeinom (norufen plus, panadin, mersindol i kodral) neće više moći da se kupe u slobodnoj prodaji, već samo na recept. Stručnjaci upozoravaju ljude koji koriste ove lekove da razgovaraju sa lekarima i pronađu alternativu.

- Za većinu studenata, iznos fondova Komonvelta namenjen plaćanju troškova školovanja biće limitiran na 104.444 dolara, a 150.000 dolara za medicinu, zubarstvo i veterinu.
- Stipendija za preseljenje biće ukinuta za studente koji se prebacuju sa studija u inostranstvu ili studiraju van granica zemlje.
- Period u kome studenti u unutrašnjosti moraju da zarađuju prihod koji se od njih traži kako bi dokazali da sami finansiraju svoju nezavisnost, a da bi onda dobijali socijalnu naknadu za mlade ili za studente, biće smanjen sa 18 na 14 meseci.

Stanovanje

- Novi vlasnici kuća neće više biti u stanju da za odbitak od poreza prijavljuju trošak inspekcije i održavanja imanja koje izdaju pod kiriju. Ova promena u budžetu ima za cilj da smanji krizu stanovanja.

Cene pasoša

- Ozi pasoš sa važenjem od 10 godina biće skuplji za pet dolara i koštaće 282 dolara. Petogodišnji pasoš poskupeo je za tri dolara, na 142 dolara.

Zdravstvo

- Nova vakcina protiv genitalnih izraslina uvršćena je u Nacionalni program imunizacije, što pojeftinjuje proces lečenje.

- Tri leka, uključujući veoma važan medikament za lečenje raka, dodata su u nacionalni program medikamenata beneficiranih iz budžeta, čime im je cena smanjena za hiljade dolara. To su "carfilzomib" koji služi za lečenje obolelih od mijeloma (zloćudno oboljenje kičmene moždine), zatim "alectinib", koji se daje pacijentima za rakom pluća i "manitol" za lečenje obolelih od cistične fibroze. Od ovoga će, kako se očekuje, imati koristi više od 1.130 osoba godišnje, a ukupni budžetski trošak iznosiće više od 300 miliona. Na primer, ubuduće će tretman od multiplog mijeloma umesto dosadašnjih 138.000 dolara pacijenta koštati svega 39,50 dolara po receptu, dok će nosioci prava na popust plaćati svega 6,40 dolara po receptu.

Transport

U saobraćaju Melburna (SitiLink), poskupljuju putarine, tako da će vozači godišnje plaćati 31,20 dolara više, ukoliko se voze svakog radnog dana. Najviša cena putarine za putničko vozilo u jednom pravcu rašće na 9,13 dolara, šest centi više nego danas. U NSNj putarine u tunelu Kros Siti, Istern distributoru, Hils M2 i tunelu Lejn Kouv takođe poskupljuju. U Kvinslendu, skuplje je put kolima za aerodrom.

- Veteranima odbrambenih snaga biće omogućen lakši tretman antibioticima, te lekovima za srčane bolesti i moždane udare.
- Vlada će tokom četiri godine obezbediti 5,7 miliona dolara za lokalne zajednice pogođene zagađenom vodom zbog upotrebe otrovnih pena za gašenje požara u vazduhopolovnoj bazi Tindal u Severnoj Teritoriji.

Porezi

- Ukinut je posebni porez od 12.000 dolara na uvozna korišćena vozila.

Prinadležnosti političara

- Na snagu je stupio novi režim naknade parlamentarnih troškova, što je posledica prakse u kojoj je više članova Parlamenta, uključujući Bronvin Bišop i Suzan Li optuženo za zloupotrebu svojih prava.

Zabrana plastičnih kesa

Iako propis još nije stupio na snagu, očekuje se da će ove godine u "Vulovortsu" i "Kolsu" biti ukinute plastične vreće. Totalna zabrana upotrebe biće od 30. juna u polovini Australije. Jedino se o tome još nije izjasnio Novi Južni Vels.

EPA/EFE
Ministar obrazovanja Sajmon Birmingem

Gej brakovi

Pošto je krajem prošle godine usvojen zakon koji prihvata brakove osoba istog pola, homoseksualne osobe moći će da se legalno venčavaju već od 9. januara.

Kartice bez gotovine

Kao deo mera budžeta za ovu finansijsku godinu, australijska vlada najavila je da će kartice bez gotovine uvesti i za primaoce socijalne pomoći, pored postojeća dva, u još dva regiona. Nove lokacije su Goldfild u Zapadnoj Australiji, te Bandeberg i Hervi Bej u Kvinslendu. Kriterijumi za uvođenje ovakvih kartica kojima mogu da se plaćaju samo osnovne potrebe primalaca "socijale" jesu podrška lokalne zajednice i visok procenat stanovništva koji živi od državne pomoći.

Doseljeničke vize

Od marta 2018, današnji nosioci viza broj 457 (stručni doseljenici) neće moći da zatraže stalni boravak ako njihovo zanimanje nije više od dugoročne ili srednjoročne potrebe za ekonomiju. Ubuduće, vize broj 457 biće ukinute i zamenjene drugim viznim programom nazvanim TSS. On omogućuje doseljeniku boravak od dve do četiri godine. Još je pred Senatom i interesantan zakon o regulisanju sponzorske vize za partnera. I on se očekuje tokom ove godine.

Superpenzijski fondovi

Od jula 2018, vlada počinje sa primenom propisa koji bi omogućio osobama starijim od 65 godina da, ako se odluče na manju kuću od one koju sad poseduju, mogu da u superpenzijski fond ulože od toga dodatnih do 300.000 dolara.

Penzije

Od 1. jula, da bi neko imao pravo da prima starosnu ili invalidsku penziju, treba da ubuduće ispunjava sledeće uslove:

- Deset godina neprekinutog boravka u Australiji, uključujući najmanje pet godina na poslu, tokom uobičajenog radnog veka ili
- deset godina neprekinutog boravka u Australiji i dokaz da u periodu od pet godina i više nisu dobijali socijalnu pomoć uz obavezu da traže posao ili
- petnaest godina neprekinutog boravka u Australiji.

Briga o deci

Od 2. jula 2018, roditelji će imati pristup novom paketu mera dečje zaštite, umesto postojećeg programa dodatka i rabata za brigu o deci. Ovo znači jednostavniji program od postojećeg sistema koji je podrazumevao više različitih naknada. Da bi se dobilo pravo na pomoć, dete mora da bude mlađe od 13 godina i ne pohađa srednju školu. Ono takođe mora poštuje obaveze programa vakcinacije, dok roditelj ili staratelj mora da ispunjava uslove o boravku u Australiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online