Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.12.2017.
17:59
Vestionline, Tanjug A

"EU nije kult napravljen da frustrira ambicije Rusije"

Bivši francuski ministar spoljnih i evropski poslova i bivši šef misije UN na Kosovu Bernar Kušner rekao je da su vrata za proširenje EU konačno otvorena, tri godine nakon što ih je zalupio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, kada je rekao da neće biti proširenja do kraja njegovog petogodišnjeg mandata.

EPA/Emanuel de Almeida
Godina 2018. važna za Zapadni Balkan: Bernar Kušner

Kušner je u autorskom tekstu za EUObserver ocenio da je, koji god da je razlog - prevaziđena kriza, poboljšana ekonomija na kontinentu ili Bregzit, Junker sada misli da je pravo vreme da se pregleda red ispred i podele ulaznice - međutim samo dve.

- Pristupanje ostaje kontroverzna tema i u Srbiji i u Crnoj Gori, koje se trenutno smatraju najboljim kandidatima za narednu rundu proširenja. Njihovi lideri zaslužuju velike pohvale za napredovanje, međutim postoje i druge države na Zapadnom Balkanu koje pođednako zaslužuju da se pridruže Uniji i imaju mnogo više entuzijazma za tako nešto - rekao je Kušner.

Prema njegovim rečima, u Briselu se smatra da su Srbija i Crna Gora najbolji kandidati jer bi mogle najbrže da promene stranu i okrenu se Moskvi.

- EU nije kult napravljen da frustrira ambicije Rusije. To je unija naroda sa svojim ambicijama, zajedničkim vrednostima, kulturom i percepcijom kako postići prosperitet i mir u budućnost. Narodima koji dele te vrednosti trebalo bi dati svako moguće ohrabrenje za tako nešto - ocenio je Kušner.

On je dodao da ne tvrdi da Srbija i Crna Gora ne pripadaju EU.

- Daleko od toga. Obe već pregovaraju o uslovima, a Crna Gora je posebno napredovala u tom procesu - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ono što je za žaljenje jeste što je EU, inspirisana Junkerovim skepticizmom, držala druge zemlje u regionu u "sporovoznoj traci", uključujući one koje najviše žele da se pridruže i kao primer naveo Albaniju, gde istraživanja pokazuju da više od 80 odsto građana želi da se pridruži Uniji.

To ne kvalifikuje državu za članstvo, rekao je on i dodao da gde postoji jak konsenzus o pridruživanju, mnogo lakše se implementiraju institucionalne i političke reforme.

Kao drugi primer on je naveo Kosovo, gde čak 90 odsto građana želi da se pridruži Uniji.

On je kazao da ima osećaj da je Brisel do skoro ignorisao zapadni Balkan, ali i da je realno bilo drugih problema koji su više zaokupljali pažnju Brisela, poput Ukrajine, migracija, Bregzita, Katalonije, kao i da se sada menja raspoloženje.

- Članstvo u EU je deo rešenja za balkansku nesigurnost i dugu istoriju međuetničkog sukoba - zaključio je Kušner.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online