Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.12.2017.
12:30
Vestionline A

Žestoke svađe i čudni glasovi

Said Nuri, avganistanski izbeglica koji je namerno gazio pešake u Melburnu i optužen za 18 pokušaja ubistva i ugrožavanje života, uselio je u socijalni stan u Hajdelberg Vestu posle svog oca. U kući je živeo sa suprugom i malim detetom.

EPA/Joe Castro
Bizarni detalji iz života krvnika iz Melburna Saida Nurija

Ovo je deo detalja iz života napadača koji će biti podvrgnut psihijatrijskom pregledu jer su i komšije i njegova majka tvrdili da se čudno ponašao u poslednje vreme. Majka krivi drogu za sve.

Kao što smo već pisali, u napadu je povređeno 19 osoba, od kojih je 12 još u bolnici. Od njih se jedan 80-godišnjak bori život.

Detektivi su inače božićni vikend iskoristili da obiđu Nurijev komšiluk i razgovaraju s ljudima. Jedan od njih kazao je da još od prošlog utorka nikoga nije video u stanu.

- Kada je stan izgrađen, u njemu je stanovao 72-godišnji čovek koga smo znali samo kao Nurija. Ali nakon šest nedelja, on je kazao da odlazi i da će mu sin tu živeti.

Komšija potvrđuje da se Said u poslednje vreme ponašao nekontrolisano i znao da s nekim razgovara na stranom jeziku po ceo dan i to tri dana zaredom.

- Svađao se. Bila je žestoka rasprava. Ponekad bi po stotinu puta nedeljno uključivao preglasnu muziku. Drugi put bismo slušali kako mu žena plače i znao sam da nije kod kuće jer sam ga kasnije video kako ide iz trgovine.

Tokom vrelih dana, Nuri se okolo raspitivao kako da instalira klima-uređaj, rekao je komšija.

- Kazao mi je da ne može da zove stambenu komisiju zato što ne bi trebalo da tu stanuje.
Nurijeva majka Šakiba Džalali obelodanila je da Nuri ima dvogodišnjeg sina, a da mu je žena trudna s drugim detetom. Pred sudom, ona nije mogla da razume pitanja na engleskom o tome šta se dogodilo:

- Malo engleskog, samo farsi - rekla je.

Prema policiji, Nuri je imao zakazan medicinski pregled na dan kad je uleteo među pešake.
Pomoćnik komesara policije Viktorije Stiven Lien kazao je da su istražni organi zatražili savet o krivičnim prijavama od direktora javne tužbe.

Priznanje za policajca

Među povređenima je i policajac koji nije bio na dužnosti, ali je, kako ga opisuju, "herojski stupio u akciju i na licu mesta lišio vozača slobode".
Premijer Danijel Endrjus odao je priznanje ovom čoveku na reagovanju.
- Policajac koji nije bio na dužnosti bio je prvi koji je sprečio napadača, ali je pretrpeo povrede i bio mu je potreban bolnički tretman. Mislimo da bi bilo ispravno da njega izdvojimo za posebno priznanje zbog načina na koji je instinktivno reagovao kako bi zaštitio javni red i potencijalno sprečio daleko veće krvoproliće.

- Imam čvrsto uverenje da ono što je u četvrtak učinio jeste nameran čin. Motive ćemo tek utvrditi.

Kako se saznaje, Nuri je u četvrtak uveče posle hapšenja policajcima u bolnici govorio o "glasovima koje je čuo", kao i o snovima, "lošem tretmanu muslimana" i najvišim bezbednosnim organima Australije i Alahu.

Vršilac dužnosti glavnog komesara policije Šejn Paton kazao je da je Nuri pričao u bolnici Sent Vinsent.

- Ne znam detalje i šta je govorio o Alahu i ASIO - naveo je Paton i dodao da nema znakova da je Nuri na internetu bio aktivan i da je unapred planirao napad, tako da specijalisti za borbu protiv terorizma ne veruju da je reč o terorističkom napadu.

- Nismo naišli nikakav znak da je postojala pretnja nasiljem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online