Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.12.2017.
18:11
N. Jokić - Vesti A

Porodilje pune otrova

Živa, arsenik, olovo, nikl, cezijum, kobalt, ovi teški metali, veoma otrovni i kancerogeni, pronađeni su u organizmima svih trudnica obuhvaćenih studijom francuskih zdravstvenih vlasti.

pixabay.com
Studija u Francuskoj otkrila teške metale u organizmu trudnica

Rezultati su više nego uzbunjujući jer postoji opravdana sumnja da teški metali utiču na fetus u razvoju, kao i da će imati posledice na budući razvoj deteta.

Majke unose teške metale pre svega pušeći i jedući ribu i morske plodove iz zagađenih mora i okeana.

Zdravstvene vlasti su došle do ovih poraznih rezultata sprovodeći opsežnu studiju koja je obuhvatila preko 4.000 žena.

Analizirani su urin, krv iz pupčane vrpce i kosa. Žene koje su imale veće koncentracije olova upotrebljavale su keramičko posuđe, zanatske proizvodnje i kozmetiku koja je sadržala teške metale.

Međutim, poredeći rezultate s ranijim studijama, stručnjaci su primetili da je zagađenje olovom smanjeno.

- To je dobra vest i vezana je za zabranu olovnog benzina - rekla je novinarima Klemantin

Dermo, funkcioner zdravstvenih vlasti odgovorna za sprovođenje studije.

Loša vest je svakako činjenica da je nemoguće izbeći uticaj toksičnih materija i teških metala, jer je životna okolina jednostavno previše zagađena.

Studija je pokazala da je koncentracija visoko otrovne žive znatno veća kod žena koje su jele više ribe i morskih plodova nego kod onih koje ih nisu imale u ishrani.

Koncentracija žive i arsenika znatno je više kod Francuskinja nego kod Amerikanki, jer Francuzi imaju tradiciju raznovrsne ishrane.

Na žalost, zbog zagađenja mora i voda, bogata kulinarska tradicija postaje problem.

Studija je takođe pokazala da pasivno izlaganje duvanskom dimu ili pušenje, upotreba vode iz plastičnih boca, na nekim mestima i upotreba vode iz česme, pa čak i čaja, povećavaju izlaganje teškim metalima kao što su nikl, kadmijum i kobalt.

Način života takođe ima važnu ulogu, upozorava se u zaključcima studije.

Nađeni i tragovi uranijuma

Ova studija međutim nije mogla da odredi poreklo tragova uranijuma, hroma, cezijuma, veštačkog radioaktivnog elementa koji je stvorio čovek, a ne prirodna aktivnost. Kod 4.000 francuskih trudnica nađene su niže ili više koncentracije svih teških metala na koje su testirane, osim uranijuma.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online