Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.12.2017.
13:31
blic.rs, Vestionline A

CIA nudi posao: Govorite srpski? Čeka vas plata od 160.000 dolara

Govorite srpski, hrvatski ili bosanski? Ako je odgovor "da", možda ste upravo Vi savršen kandidat za rad u najvećoj špijunskoj agenciji na svetu.

Reuters (Arhiva)
CIA planira da postane mnogo "opasnija" - ništa bez Srba

Ovako počinje oglas CIA, koja traži baš ljude s odličnim poznavanjem ovih jezika.

Osim "mogućnosti da brane Sjedinjene Američke Države", potencijalni novi zaposleni dobijaju novčane bonuse do 35.000 dolara, zavisno o poznavanju jezika i funkciji koju će preuzeti.

I to odmah po zaposlenju.

Verovatno najprimamljivije radno mesto je ono instruktora za strane jezike u CIA sedištu u Vašingtonu, s platom do 161.900 dolara, bez raznih bonusa.

- CIA pruža vrhunsku obuku energičnim, kreativnim i upornim obaveštajnim profesionalcima. Instruktori jezika izvršavaju programe koji pružaju studentima sva potrebna kulturološka i jezična znanja potrebna za rad i boravak u inostranstvu - stoji, između ostaloga, u oglasu za posao.

Naravno, ako vas pak zanima nešto malo operativnije, CIA traži kandidate za prikupljanje i obradu, ali i iskorišćavanje otvorenih izvora informacija, gde je plata nešto niža, rad verovatno malo "uzbudljiviji".

- Kao oficir za iskorišćavanje otvorenih izvora informacija (OSEO) za CIA, otkrivaćete, prikupljati i procenjivati javno dostupne informacije, poznate pod imenom Open Source Intelligence (OSINT), u dinamičnom, sve širem digitalnom okruženju. OSINT obuhvata tradicionalne medije, akademske radove, geoprostorne podatke i tehnologiju, skupove podataka, društvene medije i igra važnu ulogu u svim aspektima rada Agencije. Kao OSEO, razvićete planove koji koriste učinkovite alate i metodologije za istraživanje i prikupljanje informacija o otvorenim izvorima informacima. Upotrebom vašeg znanja o zemljopisnom ili tematskom području, informacionom okruženju otvorenog koda i poznavanju jezika, prenećete svoje otkriće u pisanim proizvodima i informacijama - stoji u tom oglasu, uz napomenu "Otvorene su mogućnosti domaćih i stranih putovanja."

Digital Targeters (DT) još jedana je operativna pozicija za obaveštajce unutar CIA. Ili, kako to stoji u oglasu za posao:

- Kreativni su arhitekti i omogućuju napredne operacije usredsređene na širok raspon prioriteta. Primenjuju tehničku ekspertizu za iskorišćavanje tajno i javno dostupnih informacija (poznatih i kao open source data) pomoću specijaliovanih metodologija i digitalnih alata za planiranje, pokretanje i podršku tehničkih poslova ili zadataka za podatke o ljudima (HUMINT), ali i mešanih poslova. DT-ovi su istraživački nastrojeni pojedinci, pragmatični i skloni razvoju inovativnih digitalnih rešenja za složene probleme i učinkovito komuniciraju ova rešenja s ne-tehničkim partnerima. Imaju snažnu podršku u kontinuiranom napretku i poboljšavanju svojih tehničkih, analitičkih i eksploatacionih veština. Istovremeo, DT služe kao primarni digitalni sagovornici s ključnim partnerima.

Svi prijavljeni moraju proći rigorozna testiranja, a jedan od uslova je da nisu koristili droge u poslednjih godinu dana, što će CIA proveravati vlastitom metodologijom.

- Prijatelji, porodice, pojedinci ili organizacije mogu pokazati zanimanje da ste se prijavili za posao ili ga dobili u CIA. Njihovo zanimanje, međutim, ne mora biti benigno ili u vašem interesu. Ne možete kontrolisati kome su oni to rekli. Stoga vas molimo da ostanete diskretni kod razgovora o vašem zanimanju za zaposlenjem u Agenciji - stoji u upozorenju koje prati sve oglase za posao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online