Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.12.2017.
19:41
blic.rs, Vestionline A

Američki Senat u četvrtak donosi važnu odluku koja će promeniti sve

Više od 20 tehnoloških preduzetnika i pionira, uključujući Vinta Serfa, Tima Bernersa Lija i Stiva Voznijaka, zatražili su od Federalne komisije za komunikacije (FCC) da obustavi svoj plan o ukidanju internet neutralnosti, piše "Hafington post".

pixabay.com
Ukidanje neutralnosti interneta nosi sa sobom mnoge opasnosti

- Vi ne razumete kako internet funkcioniše - poručili su FCC u otvorenom pismu objavljenom u ponedeljak “otac interneta” Vint Serf i izumitelj “Vorld vajd veba” Tim Berners Li.

FCC planira da ukine pravila o neutralnosti interneta, koja zahtevaju da provajderi internet usluge (ISP) svaki sadržaj tretiraju jednako.

- Važno je razumeti da je predloženo Naređenje FCC bazirano na manjkavom i činjenično netačnom razumevanju internet tehnologije. Ove mane i netačnosti dokumentovane su u detaljima u zajedničkom komentaru na 43 strane koji je potpisalo više od 200 najuglednijih internet pionira i inženjera, a koji je predate FCC 17. jula 2017. Uprkos komentaru, FCC nije ispravila svoje nerazumevanje - navedeno je u otvorenom pismu.

U komentaru se detaljno navode bezbrojne tehničke greške u predloženom naređenju FCC, uključujući manjkavo razumevanje razlika između provajdera internet usluga i "edž provajdera" (kompanija za sadržaj poput Netfliksa) i kako funkcioniše "fajervol" (u komentaru se ovde ukazuje na zapanjujuć nedostatak tehničkog znanja).

Inženjeri i stručnjaci koji su potpisali komentar upozorili su da će ukidanje neutralnosti internet imati "opasne posledice, uključujući gušenje budućih inovacija i potiskivanje budućih investicija u internet usluge koje vode veliki deo američke ekonomije".

U pismu se izlaže kako je FCC ne samo ignorisao upozorenja stručnjaka, već i milione javnih komentara koji su podneti na tu temu.

- FCC takođe nije održao nijedan otvoreni javni sastanak da sasluša građane i stručnjake o predloženom naređenju, što je suprotno ustaljenoj praksi - navodi se u pismu koje su, među ostalima, potpisali koosnivač "Epla" Stiv Voznijak, izvršna direktorka "Mozila fondacije" Mičel Bejker i osnivač "Internet arhive" Bruster Kal.

Autori komentara su pozvali zvaničnike Senata zadužene za komunikacije, tehnologije, inovacije i internet da "pritisnu" predsedavajućeg FCC Adžita Paja da otkaže glasanje komisije, zakazano za četvrtak.

- FCC je požurila a tehnički nekorektno predloženo Naređenje da se ukine zaštita neutralnosti interneta bez ikakve zamene je neposredna pretnja internetu koji smo teškom mukom stvorili. Treba ih zaustaviti - zaključili su tehnološki pioniri i inovatori u pismu.

Šta je interent neutralnost

Princip neutralnosti interneta podrazumeva da internet provajderi treba da tretiraju sav sadržaj na internetu jednako, bez prioritiziranja ili blokiranja određenog sadržaja ili celih strana, bez obzira na to odakle sadržaj potiče.

Ovaj princip postoji, kako bi sprečio provajdere da postanu monopolisti i da se u njihovim rukama nađe moć da prioritiziraju saobraćaj ka određenim stranama u odnosu na druge, kao i moć da spreče svoje korisnike da posećuju neki oblik sadržaja ili uspore brzinu interneta prilikom posećivanja određene vrste internet sadržaja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online