Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.11.2017.
19:58
Vestionline, blic.rs A

Imamo li razloga za brigu: Šta sve znamo o novoj korejskoj raketi?

Posle dva meseca bez raketnih testiranja, Severna Koreja je u utorak uveče lansirala, kako kaže, najmoćniju raketu do sada. U pitanju je interkontinentalna balistička raketa Hwasong - 15, a stručnjaci kažu da je test pokazao da je cela SAD u njihovom dometu.

Tanjug/AP
Panika posle nove raketne probe Severne Koreje

BBC je objavio neke detalje koje možemo da zaključimo na osnovu poslednjeg raketnog testa Severne Koreje.

Šta kaže Pjongjang?

Pjongjang kaže da je ova interkontinentalna balistička raketa (ICBM) do sada najsnažnija i da dovršava razvoj "raketnog sistema naoružanja u zemlji".

Kaže se da je raketa ispaljena sa "super teškom lažnom bojevom glavom" koja bi mogla da pogodi celu kopnenu SAD. Raketa je dosegla najvišu nadmorsku visinu bilo koje rakete koju je do sada testirala Severna Koreja.

Šta stručnjaci mogu da kažu o trajektoriji rakete?

Prošlog jula je Pjongjang testirao Hwasong-14 koji je dostigao altitudu od 3.000 kilometara, ali su tada mnogi sumnjali u to da bi ona mogla tako daleko da putuje kad se na nju stavi bojeva glava.

Najnoviji test pokazuje ozbiljan napredak, iako stručnjaci kažu da je neophodno da saznaju još detalja.

Postoje spekulacije da je raketa horizontalno napunjena gorivom, pre nego što je postavljena na lansirnu rampu, a što bi trebalo da je učini "težom metom" u slučaju preventivnog napada iz SAD.

Severna Koreja kaže da je raketa dostigla visinu od 4.475km što znači da bi njen domet u standardnoj trajektoriji iznosio oko 13.000 kilometara. To dalje znači da može da pogodi bilo koji deo kopna SAD u zavisnosti od težine bojne glave koju bi nosila, rekao je Vipin Narang, profesor političkih nauka na Masačusetskom institutu za tehnologiju.

- Postojale su sumnje oko dometa u prethodna dva testa, pa su ga sada unapredili. Dobiti ovaj prošireni domet za tako kratko vreme, veoma je impresivno. Oni su stigli od 9.500 km do 13.000 km, što je veliki tehnički poduhvat - rekao je on.

Jedini problem bi bila težina bojeve glave. Dejvid Rajt iz Unije zabrinutih naučnika ističe na svom blogu da je verovatno da je projektil ipak nosio vrlo laganu lažnu bojevu glavu i da "to znači da bi bio nesposoban da nosi nuklearnu bojnu glavu na ovu daljinu, jer bi takva bojevita glava bila mnogo teža".

Ali gospodin Narang kaže da težina ne bi trebalo značajno da smanji domet - projektil bi trebalo da bude u stanju da se nosi sa teškom bojnom glavom, pošto je i sama raketa teška.

Zašto je testiranje izvedeno po mraku?

Test je bio neuobičajen po tome što se dogodio kada je region bio u mraku, ali pokazuje jasne prednosti Pjongjanga jer je u stanju da savlada noćna lansiranja.

Narang je rekao da se radi o testiranju sposbnosti iznenadnih ispaljivanja raketa pod okriljem noći.

- Ako ste zabrinuti zbog toga što SAD pokušavaju da naciljaju vaše rakete, ovo vam daje malo prednosti. Lakše je sakriti i premeštati stvari noću - rekao je on.

Dakle, projektil bi bio manje osetljiv na američke napade i teže ga je presresti noću.

Koja je poruka?

Dugo je Severna Koreja izražavala ambiciju da završi stvaranje svog nuklearnog arsenala i da može da ima Sjedinjene Države u dometu svog oružja. Ovo lansiranje je poruka Pjongjanga svetu da veruje da je postigao oba cilja, kaže Narang.

Postoje neki koji sumnjaju da li Severna Koreja može da umanji bojevu glavu kako bi je smestila na raketu. Ova država, takođe tek treba da dokaže da ima tehnologiju koja je potrebna da bojeva glava uđe u Zemljinu atmosferu i izađe iz nje.

Međutim, Narang upozorava da sa svakom sumnjom u sposobnosti Severne Koreje ide i njena odlučnost u to da dokaže da oni koji sumnjaju u nju nisu u pravu.

On je rekao da nakon ovog testa izgleda da oni koji se zalažu za preventivni rat nisu u pravu, jer ne mogu da dokažu da Severna Koreja ne može da pogodi SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online