Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
12:31
Vesti A

TV legendu optužuje 50 žena

Prošlost je stigla australijsku TV legendu Don Berka kojeg 50 žena danas optužuje za neprimereno nasrtanje, seksualno uznemiravanje i sileudžijstvo.

youtube.com/deadkennedys555
Negira optužbe: Don Berk

Kako je otkriveno tokom zajedničkog istraživanja novinara ABC i "Ferfaksa", do sada nepoznate optužbe žena koje su radile s njim odnose se na kasne osamdesete i devedesete godine.

On je postao veoma poznata ličnost po seriji "Berkov vrt".

Dve žene koje su nekada radile kao istraživači na televiziji tvrde da ih je Berk dirao za grudi, dok jedna mlada glumica navodi da je morala da na audiciju za njegov šou dođe u toplesu.

Jedna od žena navodi takođe da joj je Berk jednom pokazao video-snimak seksa životinja.

Ona takođe tvrdi da je jednom, dok su poslom putovali kroz centralnu Australiju, pokušao da joj skine odeću i dirao je.

Druga je izjavila da ju je TV zvezda jednom zgrabila za dojku, dok su bili sami na krovu iznad poslovnih prostorija.

U saopštenju koje je izdao u nedelju, Berk snažno poriče sve optužbe i kaže da je reč o "neosnovanim" tvrdnjama bivših radnica koje mu zavide.

- Gorka je ironija da se dugo vremena suprotstavljam seksizmu i mizogoniji - napisao je on. - "Berkov vrt" je bio usamljeni bastion antimizoginije još od nastanka 1987."

"Nisam takav čovek"

U bizarnom intervjuu za Kanal Devet, Berk je priznao da se ponašao kao siledžija, ali da je to zbog njegovog "perfekcionizma". Odbio je da prizna da je seksualni napasnik i rekao da svoje ponašanje povezuje sa Aspergerovom bolešću koju je uspostavio sam sebi. On dalje kaže da je skandal "lov na veštice" i da zna sebe i "nije takav čovek". Takođe se nije sećao opisanih događaja.
- Mnogo toga je bilo pre 30 godina. Ko bi pamtio šta se desilo pre 30 godina.

On je, kako kaže, birao brojne žene da budu voditeljke u šou, zato što su najbolje u poslu i "nisu tipične žene sa medija mlađe od 30 godina koje izgledaju kao Barbike".

Novinari i osoblje iz produkcije takođe su govorili o Berkovim seksističkim komentarima, uključujući i izjave njegove mlade rođake.

Optužbe su naišle na određenu podršku bivših šefova Kanala Devet. Tako jedan od njih, Sem Čisholm, opisuje Berka kao "grubijana" i "sramotu".

- Don Berk je sramota zbog svog ponašanja i interno i eksterno. To ga je i sprečilo da postane glavna zvezda.

Čisholmov naslednik Dejvid Leki kazao je da je protiv Berka bilo pritužbi, ali da Kanal Devet nikada nikome nije platio da ćuti.

Dok niko ne tvrdi da su Berkovi postupci bili ozbiljniji od neprimerenog napastvovanja, Leki kaže da je njegovo ponašanje uopšteno bilo neprijatno.

Zašto niko nije reagovao?

Bivši direktor vesti Devetke Piter Mikin rekao je da nikada nije primio usmenu niti pismenu pritužbu na Berka.

- Bilo je govorkanja oko nepripemerenog rečnika i bio je neverovatno zahtevan.

Žene tvrde da je svoje sklonosti Berk pokazivao i izvan posla. Jedna bivša novinarka koja se bavila zabavom, rekla je da je jednom prekinuo intervju da bi joj rekao da bi s njom bilo "đavolsko j....." i da je jednoj rođaki kupio konja kako bi mogao da je gleda "kako se trlja o njegova leđa".

Pritužbe otvaraju ozbiljna pitanja zašto Kanal Devet nije reagovao na neprimereno Berkovo ponašanje prema ženama. Bivše kolege rekle su za ABC da mu je to tolerisano jer je TV mreži donosio puno para.

Ali uprkos tome što su mnogi dugogodišnji zaposleni na Devetki bili upoznati s njegovom reputacijom, on je nastavio da se pojavljuje u programima.

"Berkov vrt" bio je jedna od najpopularnijih emisija na TV-u punih 18 godina, sve dok nije ukinut 2004.

Program su uvek pratila govorkanja da je Berk, njegov tvorac i voditelj, bio tiranin s kojim je bilo ekstremno teško raditi.

Ovo je prvi put da su ga žene javno optužile da je njegovo ponašanje podrazumevalo i seksualna skretanja.

Luiz Lengdon se preselila u SAD pre devet godina i sada radi kao psiholog. Radila je na istraživanju za Berkove radio i TV programe.

Olimpijska plivačica u šoku

"Ferfaks" i ABC ističu da su preplavljeni mejl porukama i telefonskim pozivima iz javnosti, bivših zaposlenih i drugih medijskih ličnosti koji dodaju na postojeće optužbe protiv Berka.
Optužbama se pridružila olimpijska plivačica, omiljena sportistkinja Suzi O'Nil koja je opisala da je bila sama u kući u Brizbejnu kada su Berk i dva člana TV ekipe došli da je snimao uoči Olimpijade u Sidneju. Ali, dok je ona stajala ispred njene omiljene slike cveta koju je napravio njen muž, Berk je pitao: "Je li tvoja p.... ovako velika?
O'Nil je bila zapanjena:
- To je bilo ogavno i bedno - rekla je kasnije o tome i obavestila šefa sportske ekipe.
On je priču potvrdio, jednako kao što je "Ferfaksu" pomenutu Berkovu izjavu potvrdio tadašnji član TV ekipe.

- Saradnja sa Don Berkom predstavljala je test izdržljivosti u odnosu na njegove stalne komentare o bilo čemu seksualnom. Kad sam počinjala da radim s njim na radiju, on bi me dočekao pitanjem: "Jesi li prošle noći imala seks"? To mu je bio jutarnji pozdrav. Često bi pominjao video koji je posedovao i na kome žena ima seksualni odnos sa magaretom. Pozivao me je da gledam. Ostala sam bez reči. Šta da radiš kada ti šef tako nešto pokazuje.
Vremenom, njegovo ponašanje je eskaliralo i u više navrata ju je neprimereno napastvovao.

- Povlačio mi je traku od grudnjaka, otpuštao je da me pecne, vukao mi majicu naviše da vidi boju donjeg veša. Jednom mi je stavio ruku pod bluzu i pokušao da je svuče. Govorio je: "Vruće je ovde. Ne treba ti toliko odeće".

U saopštenju, Berk insistira da se to nikada nije dogodilo.

Žestoke osude

Bridžet Nines bila je producent sedam godina. Ona kaže da je Berk nikad nije seksualno uznemiravao, ali da je beskrajno zlostavljao.

- Bio je razvratan. Bio je razvratan i grub i voleo je... da šokira. To je uvek bilo seksualne prirode i uvek izvedeno tako da te povredi - kazala je ona.

Ona se seća njihovog prvog putovanja u inostranstvo, u Grčku.

- Don me povukao u stranu i rekao: "Samo hoću da ti kažem da, ako išta krene pogrešno na ovom putu, otkinuću ti j..... glavu i nateraću da jedeš g...." Ja sam bila toliko nervozna da sam povraćala. Borila sam se da to iskustvo isteram iz misli.

Berk je naveo u svom saopštenju da će se "apsolutno" usprotiviti tvrdnjama o siledžijstvu iznetim protiv njega.

Toples audicija

Vendi Dent je Berka srela u Melburnu devedesetih i tada je sa 21 godinom angažovana da vodi dečju emisiju.
- Don Berk bio je velika stvar. U to vreme njegov program imao je najviši rejting. Kada su počeli da me snimaju, a ljudi bili okolo, on je došao, kleknuo predamnom i kazao: "Zatvori oči i poželi želju u koju stvarno veruješ i postaće istina". Podigao je moje ruke iznad sebe i ja sam posula zvezdanu prašinu po njemu. Onda je rekao: "Ne valja, još imaš odeću na sebi".
Dent dalje kaže da je član ekipe kasnije upozorio da bude oprezna sa Berkom.
- Berk je razgovarao sa mnom da nastupam u njegovom programu, ali da na audiciju dođem gola do pojasa. Mislila sam da ceni moj talenat, da bih konačno zaključila da sam za njega samo par grudi.
U izjavi za ABC, Vendi Dent zahteva da se Berku oduzme orden australijskog reda.
- To nije čovek koji treba da predstavlja Australiju.

Nines tereti i Pitera Mikina koji sada izjavljuje da ništa nije znao.

- On je rekao: "Gledaj, Bridžet, ti imaš jaka ramena".

Mikin je kazao za ABC da se ne seća tačno tog incidenta, ali da je uvek "veoma cenio" gospođu Nines.

Ona navodi da je poslednja kap prelila čašu posle nekoliko godina, kada je Berk za mladu saradnicu-istraživača kazao da je "glupa d....".

Nines je stala u njenu odbranu i bila smenjena.

Odlučila je da podigne tužbu i razgovarala je o tome sa gazdom Kanala Devet, Dejvidom Lekijem.

- On mi je rekao: "Razmisli ozbiljno u vezi s tim, Bridžet. Don donosi velike pare ovoj mreži. Ne bismo hteli da te zgnječimo".

Leki insistira da "nema načina" da bi on tako nešto rekao i ne seća se da je razgovarao sa Nines.

Godine 1997. Nines je sklopila pogodbu sa Berkovom produkcijskom kompanijom.
Na društvenim mrežama i portalima svih medija koji pažljivo prate skandal, javnost izražava zgražavanje i posebno osuđuje Kanal Devet jer je dozvolio da problem traje više decenija.

Don Berk je trebalo da iduće godine ponovo dobije emisiju na Devetki. Iz kompanije su saopštili da "ne mogu da komentarišu stvari iz prošlosti, ali da se danas tako nešto kod njih neće tolerisati".

 

 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online