Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
13:25
Vestionline A

Ruski "S-400" potpuno pokorio američki "Patriot"

Ruski raketni sistem "S-400" potpuno je na tržištu porazio američke rakete "Patriot". Čak se i Saudijska Arabija okrenula ruskom sistemu protivvazdušne odbrane (PVO), dok Izraelci prave svoju verziju raketa, pišu bosanski mediji.

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400

Čak ni Arapi više nisu zadovoljni...

Američki dugogodišnji saveznici na Bliskom istoku nisu zadovoljni raketama "MM-104 Patriot", koje su se u praksi pokazale da i nisu baš toliko efikasne protiv taktičkih balističkih raketa. 

Prema izveštajima sa Bliskog istoka, koje su prenosili i neki nezavisni američki mediji, da bi se presrela jedna raketa "Skad" (sovjetska proizvodnja), u proseku je trebalo da budu lansirane četiri rakete sistema "Patriot". 

S obzirom da svaka "Patriotova" raketa vredi najmanje tri miliona dolara, dobija se suma od 12 miliona koja mora biti potrošena da bi uspešno bio presretnut jedan balistički projektil tipa "R-17", koji vredi nešto više od 200.000 dolara. 

Poznata je situacija iz rata u Persijskom zalivu - Irak je kao odgovor na agresiju na svoju teritoriju masovno raketirao američke vojne baze koje su se nalazile na teritoriji Izraela i Saudijske Arabije. 

Ovi napadi uglavnom su izvođeni modifikovanim verzijama starih sovjetskih balističkih raketa tipa "Skad". Da bi se napadi sprečili, u region je hitno prebačeno nekoliko baterija raketnog sistema "Patriot". Međutim, prema različitim procenama, broj uspešnih presretanja bio je između 30 i 50 odsto, što je bio skandalozan podatak za tada "najbolji PVO sistem na svetu", kako su tvrdili u SAD. 

To je bio crni dan za američke vojnike...

Ponedeljak, 25. februar 1991. godine, bio je crni dan za američke vojnike, podsećaju ruski mediji. Tada je nekoliko raketa "Skad" probilo odbranu "Patriota" i pogodilo bazu na teritoriji Saudijske Arabije u kojoj su se nalazili američki marinci. Tada je izbačen iz stroja gotovo celi bataljon. 

Danas su samo retke zemlje spremne da nabave raketni sistem "Patriot". Samo su Poljaci objavili da žele osam baterija najnovije verzije tog sistema. To više ne želi ni, do sada, najverniji američki saveznik Saudijska Arabija, koja se okrenula ruskom naoružanju "S-400 Trijumf". 

Jedan sistem ovog ruskog PVO-a sastoji se od sedam raketa i svaka je specijalizovana za poseban tip cilja koji se može pojaviti u vazdušnom prostoru. Ova podela pokazala se daleko efikasnijom i dovela je do toga da je efikasnost uništenja cilja jednom raketom daleko veća kod "S-400" nego kod kompleksa "Patriot PAC-3".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online