Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.11.2017.
18:11
Lj. Ivanović - Vesti A

"Zver" umrla u krevetu

Salvatore Toto Rina, ozloglašeni "kum" sicilijanske mafije, umro je od raka, javili su juče italijanski mediji. Rina (87) je preminuo u krevetu, u zatvorskoj bolnici u Parmi, na severu Italije.

Epa/Caraninieri/Handout
Salvatore Toto Rina je u Palermu dobio 26 godina robije

Poslednjih dana bio je u komi, a njegova supruga i četvoro dece tek tada su dobili dozvolu vlasti da se sa njim oproste.

Njegov najstariji sin Đovani osuđen je za četiri ubistva na doživotnu robiju.

Potera duga dve decenije

Toto Rina, poznat po nadimku "zver" zbog svoje surovosti, bio je na čelu mafijaške organizacije Koza nostra do hapšenja u Palermu 1993. godine, posle potere koja je potrajala više od 20 godina.

Osuđen je na 26 godina robije za naručivanje više od 150 ubistava.

Najveću moć Rina je stekao osamdesetih i devedesetih godina kad je postao prvi čovek mafije i tada počinje velika kampanja protiv njega.

Kao najveći borci protiv mafije isticali su se tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselino.

Ova dvojica boraca, hrabrih tužilaca, imala su još dvoje saradnika.

Prvi je bio general Karlo Alberto Dela Kijeza koji je vodio antiterorističke kampanje u Italiji sedamdesetih godina.

Iako je uspeo da formira odličan tim istražitelja, policajaca i tužilaca, kako bi se zemlja konačno obračunala sa organizovanim kriminalom na najvišem nivou, Dela Kijeza je svojevoljno stao na čelo prefekture Palerma u maju 1982. kako bi lično rukovodio obračunom s mafijom.

Ali brutalno je ubijen u septembru iste godine.

Nasledila ga je trojka tužilaca koji nisu znali za strah, Đovani Falkone, Paolo Borselino i nama poznata Karla del Ponte koja je rukovodila delom akcije za praćenje tragova novca mafije u Švajcarskoj.

Ipak, Falkone i Borselino su svoju borbu za pravdu platili glavom posle čuvenog Maksi procesa kad je između februara 1986. i januara 1992. osuđeno 360 mafijaša.

Dignut put u vazduh

Đovani Falkone je raznet kada je mafija postavila 200 kilograma eksploziva kraj autoputa na ulazu u Palermo, a detonacija je aktivirana u trenutku kad je on sa suprugom i trojicom telohranitelja tuda prolazio automobilom.

U julu 1992. ubijen je auto-bombom i Paolo Borselino, nedaleko od doma svoje majke.

Njihovu smrt naredio je lično Toto Rina, i to iz zatvora. Mada iza rešetaka, Rina je dugo bio na čelu te hobotnice sicilijanske mafije.

Danas je njegov klan desetkovan, ako uopšte postoji, ali je njegova brutalnost inspiracija novih naraštaja mafije koji ne prezaju od surovih likvidacija.

Naslednika duže jurili

U januaru 1993. godine, policija je uspela da locira Rinu kako uz pratnju svog vozača izlazi iz svoje kuće u Palermu. Specijalne snage su ga uhapsile kad se auto zaustavio na semaforu. U početku je poricao da je on vođa mafije, ali je sud to uspeo da dokaže. Osuđen je na maksimalnu kaznu. Nasledio ga je Bernardo Provencano, koji je uhapšen 2006. godine, posle 43 godine skrivanja.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online