Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.11.2017.
13:01
www.dw.com A

Trojanski konj Rusije u EU

Evropska unija razmatra mogućnosti isporuke ruskog gasa preko planiranog gasovoda "Severni tok II". Mnogi smatraju da je taj gasovod samo sredstvo koje će omogućiti Rusiji veći uticaj u zemljama EU, piše Dojče vele.

commons.wikimedia.org/Ssolbergj
Mapa Evropske unije

"Rusima lakše da odseku Istočnu Evropu"

Poljska, baltičke zemlje i ostale članice EU već dugo tvrde da se ovaj gasovod kosi sa evropskim energetskim ciljevima, koji su osmišljeni tako da diversifikuju snabdevanje energijom, smanje zavisnost od Rusije i ostanu pri sprovođenju gasa kroz postojeće gasovode u Ukrajini.

Planirani gasovod dopunjavao bi postojeće sa dve dodatne cevi i udvostručio količinu gasa koji se transportuje iz Rusije u Nemačku. Oni bi išli paralelno sa postojećim gasovodom "Severni tok", predviđeno je da transportuju 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje i budu u funkciji do 2019. godine. Cena projekta gasovoda (on će imati dužinu od 1.200 kilometara) se procenjuje na 9,5 milijardi evra. Gradnja je planirana za sledeću godinu.

Gasovod bi gotovo čitav ruski izvoz koncentrisao na jednu trasu i kritičari tvrde da bi sa njim Rusiji bilo lakše da odseku svoje klijente u Istočnoj Evropi, ili da zaobiđu njihove tranzitne mreže. Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski, prošlog meseca je nagovestio da je gasovod još jedan način da Brisel i Berlin kazne njegovu zemlju zbog toga što ne želi da se potčini njihovoj volji.

"Projekat koji seje razdor u EU"

- U centru debate je projekat koji seje razdor među zemljama EU, ugrožava energetske interese nekih od njih i time i energetsku sigurnost EU kao celine - tvrde Aleksandra Gavlikovska Fik i Bartoš Visnjevski iz Poljskog instituta za međunarodne poslove.

Član poljske vlade Konrad Šimanski je nedavno za "Fajnenšel tajms" napisao da će zavisnost EU od ruskog gasa dodatno pogoditi i ukrajinsku privredu. On je "Severni tok II" proglasio za trojanskog konja Rusije čiji je cilj destabilizacija privrede EU i trovanje političkih odnosa unutar te zajednice.

"Moskva pojačava uticaj na Nemačku"

- Nemačka je u EU već sada najveći uvoznik ruskog gasa - podseća analitičarka Centra za evropsku politiku Anika Hedberg.

- Zbog ruske invazije na Ukrajinu i aneksije Krima, postoji bojazan da će povećanje korišćenja ruskog gasa na 60 procenata omogućiti Moskvi veći politički uticaj na Nemačku i na čitavu Evropsku uniju - dodaje ona.

Evropska komisija je najavila da će proveriti koliko je čitav projekat u skladu s njenim odredbama. Gasovodom bi trebalo da se pozabave i regulativna tela Danske, Finske i Švedske, jer bi on trebalo da prolazi njihovim pomorskim teritorijama.

Predstavnički dom SAD je 25. jula usvojio zakon u kome se navodi da Rusija koristi izvoz energije kako bi potčinila susedne zelje i da je projekat Gazproma "štetan po energetsku sigurnost EU". A Vilbur Ros, ministar SAD za trgovinu, predložio je Evropi da popravi transatlanstki trgovinski bilans tako što će kupovati više tečnog prirodnog gasa iz SAD.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.11.2017. 21:12
Čim poteče ruski gas zarazićete se sindomom Rusija.Pa vi se bojite i onog što vam je životno ako je iz Rusije.Šta ste toliko zgrešili toj Rusiji da je se toliko plašite.Aaaaaaaaaaaa!Daaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online