Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.11.2017.
10:33
Vestionline, Tanjug A

Predavanje o jasenovačkom genocidu u Britanskom parlamentu

Pod patronatom britanskih poslanika, Memorijalna fondacija "Jasenovac i Holokaust" iz Londona održala je istorijsko predavanje u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata u NDH.

wikipedia.org/Ernst Hofmann or Bernhard Walte
Jezive scene iz Jasenovca (Foto: Arhiva)

Predavanje koje je sinoć održala direktorka Dragana Tomašević prvenstveno je imalo za cilj da edukuje parlamentarce, diplomate iz različitih zemalja sveta i profesore najprestižnijih univerziteta u Londonu koji nikada nisu čuli za katoličko-hrvatske zločine u NDH, ali i da upozori na istorijski revizionizam u najmlađoj članici Evropske unije, saopštila je Fondacija.

Tomaševićeva je posebno istakla činjenicu da je NDH jedina u svetu koja je imala koncentracione logore za decu, ocenivši da je genocid na ovim prostorima danas ispolitizovan.

Kako se ističe u saopštenju, problem revizionizma istorije je takođe prepoznat od Svetskog kongresa Jevreja, koji je pre tri nedelje krenuo u internacionalnu kampanju, a ovaj korak je pozdravljen i od strane Fondacije.

Kao primer kako jedan običan čovek može da napravi veliku razliku, Tomaševićeva je navela rad Davida Sladeka, češkog foto-novinara, autora knjige i izložbe "Neizgovoreni genocid", kojem je Fondacija pomogla da ugleda svetlost dana.

Sladek je zvanicama prepričao iskustva Dobrile Kukolj, Danice Praštalo i Mile Vučkovca, preživelih logoraša, a zvanice su mogle i da pogledaju izložbu nakon predavanja.

- Za mene je od samog početka bio šok samo saznanje da se sve to uopšte dogodilo, jer nisam ništa znao o tome. Ali slušajući ih i osećajući njihove emocije, na licu mesta bi me ponekad slomilo - ističe Sladek.

Sladek je njihove priče preneo dalje. Od hiljada fotografija preživelih, izabrao je njih 150. I sve one pokazuju samo ruke.

- Ruke, zato što ljudi o svojim osećanjima dugo nisu mogli da govore. Za mene gestikulacija njihovih ruku predstavlja nemušti jezik, koji je odraz njihove nemogućnosti da govore. Oni rukama otvaraju vrata svog sveta i pozivaju druge da požele da nauče više o njihovim životnim pričama - objašnjava Sladek.

Skup je otvorio prof. dr Srboljub Živanović, predsednik Internacionalne komisije za otkrivanje istine o Jasenovcu.

Predavanju su prisustvovali i poslanici Britanskog parlamenta, kao i veliki broj diplomata, među kojima su bili i ataše Ambasade Srbije, ambasador BiH, kao i profesori sa prestižnih univerziteta u Britaniji, navedeno je u saopštenju.

Glas ustaških žrtava sinoć se prvi put čuo u centru britanskog političkog života.

U Fondaciji ističu da je ovo za njih važan prvi korak u upoznavanju britanske javnosti sa istorijom Drugog svetskog rata na Balkanu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online