Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.11.2017.
21:21
V. Mačar - Vesti A

"Vesti" u Kanadi: Uz hram gradili srpski identitet

Izuzetno svečano protekle nedelje u crkvi Sveti Đorđe u Vaterlou proslavljena je 30-godišnjica osvećenja ovog hrama. Ovoj izuzetnoj svečanosti prisustvovali su i Njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, kao i generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković sa suprugom Draganom.

V. Mačar
Čitajte sveto pismo: Vladika Mitrofan

Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje oca Dušana Gnjatića, sveštenika u ovoj crkvi, kao i velikog broj sveštenika iz ostalih srpskih crkava širom Ontarija, služio je njegovo preosveštenstvo vladika Mitrofan, episkop Eparhije kanadske SPC.

Pojao je hor Jovan Damaskin, koji deluje pri ovoj CŠO. Vladika Mitrofan ovom prilikom u čin đakona rukopoložio je oca Milorada Delića. U prigodnoj besedi nakon liturgije vladika Mitrofan je poručio vernicima da malo više čitaju svetu knjigu Bibliju u kojoj je sve rečeno šta se događa oko nas, ali i u nama samima.

Vladika lomio kolač

V. Mačar
Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina u Kulturnom centru "Svetui Đorđe"

Vladika Mitrofan, zajedno sa kumom slave Rajkom Krajišnikom, obavio je tradicionalno lomljenje slavskog kolača povodom Svete Petke, slave Srpske narodne odbrane, ogranak "Pavle Đurišić".

Nakon liturgije u velelepnom Kulturnom centru "Sveti Đorđe", izgrađenom 2006. godine tik uz istoimenu crkvu, domaćini su organizovali svečani banket povodom 30. godišnjice osvećenja crkve Sveti Đorđe. Na ovom skupu goste su pozdravili i prestolonaslednik Aleksandar, koji je Srbe pozvao na jedinstvo i slogu, kao i princeza Katarina, koja je govorila o humanitarnom fondu koji ona vodi i koji pod imenom Lifeline deluje i u Torontu, čije su predstavnice Dragana Vujasinović i Džudi Đurđević, takođe bile na svečanosti u Vaterlou.

Škola "Sveti Sava"

U saradnji sa crkvom Sveta Trojica u Kičineru osniva se škola srpskog jezika "Sveti Sava", koja danas sa više od 300 đaka spada u red najmasovnijih u srpskoj dijaspori.
- Po onoj piščevoj metafori, a potkovanoj na našem istorijskom iskustvu - smrti nema, ima seoba, razvojem događaja 90-ih godina proteklog veka u otadžbini, na ove prostore dolazi veliki broj novih iseljenika, koji na svoj način donose nove vrednosti i zajedno sa već dobro ukorenjenim pripadnicima SPC i zajednice rade na njenom jačanju i proširenju - istakao je Rajko Šavija.

O istorijskim danima vezanim prvo za osnivanje CŠO, a potom i za izgradnju same crkve, veoma emotivno je govorio Neđo Krajišnik, kum crkve, dugogodišnji predsednik Odbora CŠO, prvi sekretar i čovek koji je jedan od inicijatora osnivanja CŠO na ovim prostorima.

- Uz crkvu smo gradili i svoj srpski identitet i samo zahvaljujući crkvi ostali smo ponosni Srbi - istakao je Neđo Krajišnik. Zato apelujem da i dalje radimo na očuvanju svoje kulture, jezika i svetog pisma ćirilice, jer samo tako možemo opstati kao Srbi na razmeđi vetrometina koje prete da unište naše istorijsko nacionalno biće.

Rajko Šavija, aktuelni predsednik CŠO Sveti Đorđe, u pozdravnom govoru naglasio je da "nas je istorija dobro naučila, istorija tokom koje smo gubili carevine, kraljevine, države, istorija u kojoj je reč seoba bukvalno postala sinonim za srpski narod, da je jedino pod okriljem jedinstvene Srpske pravoslavne crkve srpski narod opstao i zadržao svoj identitet".

Čuvari nasleđa

V. Mačar
Srpski narod opstao pod okriljem crkve: Rajko Šavija

- Manastiri i crkve nam nisu bili samo mesta molitvenog okupljanja. To su bile škole, narodne kuhinje, prihvatilišta za siročad... - rekao je Rajko Šavija.

- Mi pripadnici sadašnje generacije imamo trostruki zadatak. Da očuvamo i domaćinski upravljamo onim što nam je ostavljeno u nasleđe, da nastavimo da gradimo još lepše i bolje, a sve u slavu Boga i treće, možda i najteže, da prenosimo na našu decu naše pravoslavno, svetosavsko versko i nacionalno nasleđe.

Program je vodila Nevenka Sandalj, a svoje igračko umeće pokazali su članovi Folklornog ansambla "Gavrilo Princip", koje deluje pri CŠO Sveti Đorđe u Vaterlou.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online