Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
12:11
Vestionline A

Za sve krive loše vakcine?

Australija je iskusila najgoru sezonu gripa u istoriji zbog loših vakcina, upozorili su doktori. Virus se konačno povlači, a laboratorije potvrđuju da je ove godine registrovano 217.000 obolelih, što je više nego dvostruko od ranijeg rekorda koji je 2015. iznosio 100.000.

pixabay.com
Najgora sezona gripa u Australiji

Doktori za ovo stanje optužuju budžet u kome je za nacionalni program vakcinacije izdvojen novac za kupovinu jeftine vakcine od šest dolara. Ona je upotrebljavana iako kod starijih osoba nije davala rezultate, tvrdi profesor Pol van Bajnder, predsednik organizacije koja objedinjuje doktore s ciljem da objašnjavaju korist od imunizacije.
 

Vakcina koja je četiri puta jača i košta osam dolara po dozi, efikasnija je za 24 odsto u sprečavanju gripa, a za 12,7 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije zbog pogoršanja stanja sa disajnim organima. Ona ne može da se nađe u Australiji.

Reč stručnjaka

- U upotrebi bila slabija verzija vakcine;
- Na delu u isto vreme bila tri virusa gripa;
- Jedan od virusa je mutirao i vakcina nije štitila od njega;
- Svaka četvrta starija osoba, dve od tri trudnice i devetoro od desetoro dece nije bilo vakcinisano protiv gripa.

- Plaćati za vakcinu koja ne deluje je lažna ekonomija, a sa druge strane, ako možete sprečiti da se ljudi razbole ili završe u bolnici, onda za dodatni trošak ima opravdanja - ističe profesor. - Ovo je bila katastrofalna godina i ako se politika ne promeni, neka nam bog bude u pomoći.
Predsednik Kraljevskog australijskog lekarskog koledža dr Bastijen Seidel takođe traži od vlade da finansira jaču vakcinu i da ona bude besplatna.

S druge strane, profesor Brendan Marfi, glavni šef medicinske službe Australije, kaže da je lažna tvrdnja kako su u okviru nacionalnog programa imunizacije kupljene jeftine vakcine. On je, istina, naveo da na inostranom tržištu postoje vakcine za koje još nema odobrenja za upotrebu u Australiji. Takođe da je izbor vakcina napravljen po preporukama nezavisnih medicinskih stručnjaka. Ali, objasnio je kasnije, "radimo što je bolje moguće da se obezbedi nova, jača vakcina".

Podaci po državama

Samo u Kvinslendu, 5.710 osoba završilo je u bolnici zbog gripa, a 678 poslato je na intenzivnu negu. U NSNj od aprila je u bolnici bilo 937 osoba, od čega 247 dece, a 81 osoba morala je na intenzivnu negu. U Viktoriji, u bolnice je poslato više od 650 obolelih, od čega devet odsto na intenzivnu negu. Samo u toj državi, umrlo je više od 95 osoba.

Ministar zdravlja Greg Hant zatražio je od šefa zdravstvene službe da istraži da li postoje načine da se pospeši nacionalni imunizacioni program, uključujući i razgovore o novim i jačim vakcinama.

Ove godine, od gripa je umrlo 546 osoba, prosečne starosti od 85 godina. Uz ostale, virus gripa usmrtio je majku dvoje dece iz Kanbere Dženifer Tju i osmogodišnju Rozi Andersen, kao i osam stanara staračkih domova u Viktoriji i još šest osoba na Tasmaniji. Jedna od obolelih, Sara Houtorn, morala je zbog gripa da bude podvrgnuta stanju indukovane kome i porodila se ranije nego što je trebalo.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online