Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.10.2017.
21:30
Vestionline A

Hrvatska i Slovenija su deo nove "osovine zla"

Države koje sprovode antimigrantsku politiku čine novu "osovinu zla", tvrdi poznati slovenački levičar i filozof Slavoj Žižek i dodaje da su to Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Poljska i baltičke zemlje, a njima će se, smatra, pridružiti i Austrija.

A. Čukić
Antimigrantska politika slična antisemitskoj

U novoj kolumni za britanski "Indipendent“, Žižek je komentarisao situaciju u zemljama sa istoka Evropske unije, a u središtu njegove analize je Mađarska, odnosno njen premijer Viktor Orban, koji je, kako piše, centralnu i istočnu Evropu nazvao "zonom bez migranata“.

Orban je to kazao na proslavi godišnjice mađarske revolucije koja je počela 23. oktobra 1956.

Prema Orbanu, navodi Žižek, zemlje centralne i istočne Evrope jedine su zemlje na evropskom kontinentu u kojima nema migranata.

- Poljaci, Česi, Slovaci, Rumuni i Mađari trebalo bi da se ujedine u ovom procesu - rekao je Orban, podseća Žižek i dodaje da mađarski premijer tvrdi da će svaki idući izbori u Evropi pokazati kako građani misle kao i on.

Žižek zaključuje da Orbanove "zone bez migranata“ i stare nacističke "zone bez Jevreja“ imaju dodirnih tačaka.

- U antisemitskoj imaginaciji - nastavlja Žižek,

- Jevrejin je nevidljivi čovek koji vuče konce, a današnji muslimani to nisu. Oni su previše vidljivi, nikako nevidljivi - piše u kolumni.

Navodi dalje da je kod brojnih ekstremista došlo do paradoksa u kojem dolazi do delimičnog spajanja antisemitizma i islamofobije.

Kao primer navodi Andresa Brejvika, norveškog masovnog ubicu, koji je bio antisemita, ali je ujedno podržavao državu Izrael jer je ta država prva linija odbrane od muslimanske ekspanzije.

Brejvik, zaključuje slovenački filozof, smatra da su Jevreji "okej“ sve dok ih nema previše.

Govoreći o Orbanovom planu da centralna i istočna Evropa budu zemlje lišene migranata, Žižek nabraja imena država koje bi takvu antiimigrantsku politiku mogle da sprovode.

One, prema Žižeku, čine novu "osovinu zla“.

- To su: Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Poljska i baltičke zemlje. Njima će se pridružiti i Austrija - naveo je Žižek.

Prema njegovim rečima, stvar koja najviše zabrinjava je nedostatak reakcije iz Evrope, koja bi trebalo ili da dozvoli pojedinim zemljama-članicama da imaju svoju politiku prema izbeglicama, ili da uvede mere protiv onih zemalja koje bi kršile zajednička pravila.

Orban je, smatra ovaj slovenački filozof, pre nekoliko godina bio izgnanik, a sad ga „ne samo tolerišu nego on služi drugima kao model. I to je vrlo uznemirujuće za Evropu“, zaključio je Žižek.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online