Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.10.2017.
21:35
Vestionline, Blic.rs A

U njenim je rukama sudbina Katalonije

Soraja Saens de Santamarija, potpredsednica španske vlade, imenovana je za upravljanje Katalonijom i suočava se sa najvećim testom. Ako ona uspe da reši ovu krizu, neki kažu da će možda jednog dana postati premijer Španije.

EPA/Chema Moya
"Desna ruka" premijera: Soraja Saens de Santamarija

Santamarija je zadužena da obnovi špansku administraciju nad buntovnim regionom Katalonije.

Poznata kao "desne ruke" premijera Marijana Rahoja, 46-godišnja advokatica je poznata kao menadžer za krizne situacije, piše "Dojče vele".

Novine "El Economista" nedavno su je opisale kao "najmoćniju ženu u Španiji".

Imajući u vidu zadatak u Kataloniji koji može da joj bude prekretnica u karijeri ili da je potpuno uništi, ona će sada pokušati da upravlja "najvećim izazovom španske demokratije", piše El Pais.

Ona je zamenik premijeraod kada je Rahoj stupio na dužnost u 2011. godini, i od tada je bila glavna osoba koja se nosila sa krizama kao što su pojava smrtonosnog virusa Ebole u ​​2014. godine u Španiji, a rešavala je i krizu nakon pada nemačkog aviona "Germanwings" koji se srušio na letu iz Barselone za Diseldorf.

Mediji su naveliko pisali i o tome kako se 2011. godine, ona vratila na posao samo 11 dana nakon što je rodila svoje jedino dete, rekavši da zemlja ima mnogo posla da bi se izvukla iz ekonomske recesije i visoke nezaposlenosti.

Rođena 1971. godine u Valjadolidu, Soraja je studirala pravo, a kasnije je postala državni tužilac u dobi od 27 godina.

Njena politička karijera započela je 2004. godine kada je izabrana u španski parlament sa konzervativnom Narodnom partijom (PP) premijera Rahoja.

Od tada njena karijera je rasla vrtoglavo. Neko vreme je bila i na čelu ministarstva pravosuđa, a radila je i kao portparol vlade.

Poznata kao pragmatična i otvorena za dijalog, Saens de Santamarija je ostala netaknuta korupcijskim skandalima koji su pogodili PP i uglavnom je ostala imuna imuni na kritike zbog nepopularnih ekonomskih reformi.

U Kataloniji će je sasvim sigurno dočekati kao neprijatelja, barem oni koji traže nezavisnost. Ova političarka je prošle godine provela dosta vremena u Kataloniji kao neka vrsta "posebnog izaslanika Vlade", tako da ne samo da dobro poznaje situaciju tamo, već i sve aktere uključene u poslednje događaje.

Njen zadatak u Kataloniji će biti da oko dva miliona Katalonaca, koji su 1. oktobra glasali za otcepljenje od Španije, uveri da su prevareni.

Njena dosadašnja karijera govori da bi mogla da uspe, iako joj mnogi zameraju nedostatak harizme i slabu podršku feministkinja i drugih žena jer pripada desnom, konzervativnom krilu.

Ipak, ona se smatra jednim od najpopularnijih političara u Španiji, a predviđaju joj i mesto premijera.

- Ako uspe da reši sadašnju katalonskom krizom, Soraja će jednog dana biti premijer - kaže njen partijski kolega Alfonso Alonso.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online