Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.10.2017.
16:10 >> 23:51h
Vestionline, Tanjug A

Katalonija proglasila nezavisnost, stigao odgovor Španije

Katalonski parlament proglasio je nezavisnost tog regiona od Španije. Poslanici katalonskog parlamenta o tome su odlučili na tajnom glasanju, koje su bojkotovali poslanici opozicije.

Tanjug/AP
Katalonija izborila "si", građani u euforiji

Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardia.

Posle proglašenja nezavisnosti Katalonije, Španiji stiže podrška sa svih strana sveta, što se za Barselonu, bar zasad, ne može reći.

23:48 - Italijanski ministar spoljnih poslova Anđelino Alfano poručio je danas da njegova zemlja ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Katalonije.  On je u saopštenju snažno osudio proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu ocenivši da je to "veoma ozbiljan gest koji je izvan okvira zakona", preneo je AP. Istovremeno, Alfano je izrazio nadu da bi dve strane mogle da razgovaraju kako bi "spasile ljude od eskalacije tenzija". 

23:00 - Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da se odnos Moskve prema pitanju Katalonije nije promenio - odnosno da Rusija poštuje teritorijalnu celovitost Španije.

22:12Škotska vlada saopštila je da "poštuje i razume" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga".

22:00Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je danas na opasnost od daljih cepanja u EU nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost te pokrajine od Španije.

20:39 - Španska vlada preuzela je prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije, rekao je španski premijer Marijano Rahoj. (Više na ovom linku)

20:33 - Kralj Španije Felipe VI odlučio je da otkaže svoj put u Valensiju zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije, saopštio je list "Pais".

"Kralj Španije otkazao je svoj put u Valensiju, koji je bio planiran za ponedeljak, zbog vanredne situacije izazvane proglašenjem nezavisnosti Katalonije", pišu novine.

20:29 - I Nemačka je danas stala uz Španiju. Kako su istakli zvaničnici, Berlin neće priznati nezavisnost koju je izglasao katalonski parlament.

19:30 - Podrška Britanije i Francuske: Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da u potpunosti podržava premijera Španije Marijano Rahoja po pitanju krize u Kataloniji, a premijerka Velike Britanije saopštila je da ta država neće prepoznati nezavisnost tog španskog regiona, javljaju agencije.

- Uvek sam govorio da imam jednog sagovornika u Španiji, to je premijer Rahoj. Postoji vladavina prava u Španiji sa ustavnim pravilima. Marijano Rahoj želi da se ta pravila poštuju i ima moju punu podršku - rekao je Makron, prenosi Rojters.

Kako javlja AFP, portparolka Tereze Mej je istakla da Britanija ne prepoznaje niti će prepoznati jednostrano proglašenje nezavisnosti koje je doneo regionalni parlament Katalonije.

- Zasnovana je na osnovu glasanja koje je španski sud proglasio nezakonitim. Mi i dalje želimo d vidimo da vladavina prava ostaje na snazi, da se španski ustav poštuje i da je očuvano jedinstvo Španije - rekla je ona.

19:05 - Ustavni sud Španije saopštio je da je započeo razmatranje procesa glasanja katalonskog parlamenta, koji je proglasio nezavisnost od Španije. Kako se navodi, državni tužilac i druge strane imaju tri dana da reaguju. 

19:00 - Američki Stejt department saopštio je danas da i dalje podržava špansku vladu u njenim pokušajima "da očuva Španiju jakom i ujedinjenom". Podrška jedinstvu Španije stigla je i od NATO. (Više na ovom linku)

18:31 - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da to što je katalonski parlament proglasio nezavisnost katalonske republike ništa nije promenilo. On je poručio da će Evropska unija sarađivati samo sa centralnom vladom u Madridu.

18:06 - Katalonski lider Karles Pudžemon pozvao je pristalice nezavisnosti Katalonije da ostanu mirni uoči najavljenih mera za preuzimanje kontrole nad tom pokrajinom iz Madrida. Kako je istakao, parlament je danas preduzeo korak koji je dugo priželjkivao i za koji se dugo borio i dostigao vrhunac mandata dobijenog na zabranjenom referendumu o nezvisnosti Katalonije, koji je održan 1. oktobra. (Više na ovom linku)

17:16 - Građani Katalonije izašli su na ulice Barselone kako bi proslavili proglašenje nezavisnosti. (Više na ovom linku)

16:33 - Samo nekoliko minuta po objavljivanju nezavisnosti Katalonije, španski Senat odobrio je  vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad tim regionom.

Raprava u katalonskom parlamentu trajala je nekoliko sati, na njoj su postojale oštre podele po pitanju nezavisnosti.

Portparol vodeće opozicione partije u katalonskom parlamentu pocepao je u paramparčad primerak predloga separatista o proglašenju nezavisnosti tog regiona. 

Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online