Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.10.2017.
16:14
Vestionline, Tanjug A

Oglasila se i Evropa: Da li su nam ponovo uveli vize, ili ne?

Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS) ne znači uvođenje viza za građane Zapadnog Balkana. Ukoliko se predlog usvoji, građani svih zemalja koje imaju sporazum o bezviznom režimu sa EU, dobijaće dodatni dokumet, u važenju od pet godina, po ceni od 5 evra za neograničen broj ulazaka u prostor Šengena, potvrđeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

A. Čukić
Da li će nova pravila dovesti do novih čekanja na granicama?

"ETIAS nije viza. Građanima oslobođenim od viznog režima očigledno nije potrebna viza za ulazak u Šengenski prostor i ETIAS to neće promeniti. U pitanju je jednostavjiji, jeftiniji, brži i putnicima prihvatljiviji sistem kojim u roku od par minuta u 95 odsto slučajeva dobijate pozitivan odgovor", navodi se u u dokumentu Evropske komisije koja je zbog pojačanih bezbednosnih rizika i ilegalne migracije predložila ovu izmenu pravila ulasaka u EU.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da su svesni interesovanja i značaja koje građane Zapadnog Balkana pokazuju povodom novih detalja o predlogu Evropskog sitema putnih informacija i odobravanja. 

Naglašava se i činjenica da je 2009. godine uspostavljena vizna liberalizacija "istorijski" i jedan od do sada "najznačajinijih" koraka u odnosima EU i Zapadnog Balkana. Ukazuje se istovremeno i na potrebu prepoznavanja bezbednosnih rizika odnosno potencijalno problematičnih pojedinaca pre nego što oni dođu na spoljne granice Šengena.

"U pitanju je jednostavan proceduralni korak koji i građani EU, ikao izuzeti iz izvnog režima, moraju da prođu kad ulaze u SAD gde je na snazi Elektronski sistem putnih odobrenja (ESTA)", objašanjavaju u Briselu.

Evropski sistem putnih informacija i odbrenja ( ETIAS) je predložen od strane Evropske komisije u ovembru 2016. godine. Ukoliko se, kako se očekuje do kraja 2018. godine, dobije saglasnost Evropskog parlamenta i Saveta EU, novi sistem moga bi da stupi na snagu do 2020. godine.

U Evropskoj komisiji izadali su detaljno uputsvo kako će funkcionisati budući evropski mehanizam za automatsko priklupljanje informacija o putnicima i njihovu autorizaciju.

"Putnici će morati da popune onlajn zahtev na za to posebno napavljenoj internet stranici ili aplikaciji. Popuna formulara ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta i neće zahtevati više informacija od onih iz pasoša ili sličnog dokumenta", navodi se u Evropskoj komisiji.

Ukoliko osoba koja putuje nije u mogućnosti da sama popuni formular to umesto nje može učiniti treće lice.

"Elektronska uplata takse od 5 evra po aplikaciji biće neophodna za sve podnosioce zahteva starije od 18 godina. Podnošenje novog zahteva i ponovno plaćanje takse biće neophodni tek po isteku važenja putne dozvole što je 5 godina ili do isteka važenja pasoša", navodi se dalje u dokumentu predloga.

Očekuje se da će velika većina zahteva, više od 95 procenata, biti automatski odobrena, a da će podnosilac zahteva o tome odmah dobiti i obaveštenje. U slučaju neodređenog ishoda automatski proces će biti prebačen na manuelnu obradu, a u posebnim slučajevima to vreme odgovora na zahtev se može produžiti najviše do dve nedelje.

Podnosiocu zahteva odgovor, bilo to odobrenje ili odbacivanje dozvole za putovanje, stiže putem elekstronske pošte. 

U slučaju odbijenog zahteva postojaće i mogućnost žalbe.

"Po dolasku na granični prelaz Šengena pasoška kontrola će elektronski pročitati putni dokument i kroz različite baze podataka proveriti i postojanje validnog putnog odbrenja. U slučaju da ne postoji odbrnje ETIAS-a putnik će biti vraćen sa granice i neće mu biti dozvoljen ulazak u EU", navodi se u predlogu Komsije. 

U Evropskoj komisiji ponavljaju da bi ova procedura trebalo da bude značajno jednostavnija i kraća u odnosu na nekadšnje vađenje viza kao i da će jednom dobijena dozvola ETIAS biti važeća za neograničen broj ulazaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online