Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
21:11
V. Mačar - Vesti A

"Vesti" u Kanadi: Kolo raslo sa hramom

Slavu Pokrov Presvete Bogorodice protekle nedelje izuzetno svečano proslavilo je istoimeno Kolo srpskih sestara koje deluje pri crkvi Sveti Đorđe u Vaterlou.

V. Mačar
Verski čin: Lomljenje slavskog kolača

Nakon liturgije u crkvi Sveti Đorđe, koju je služio protojerej-stavrofor Dušan Gnjatić, obavljeno je tradicionalno lomljenje slavskog kolača. Kuma ovogodišnje slave bila je Vukica Šavija, a ove časne dužnosti za narednu godinu prihvatile su se sestre Božana Jovković i Svetlana Petrešin.

Nakon toga u sali Kulturnog centra "Sveti Đorđe", smeštenom tik uz istoimenu crkvu, pedesetak gostiju posluženo je slavskim ručkom. Goste je pozdravila predsednica Kola srpskih sestara Pokrov Presvete Bogorodice Milojka Vuković. Ona je podsetila na ovaj veliki praznik "posvećen pokroviteljici i zaštitnici roda hrišćanskog, Presvetoj Bogorodici", i zato što je "naše Kolo jedna od najvažnijih duhovnih organizacija koja je učestvovala u svim važnim akcijama koje je CŠO" Sveti Đorđe" u Vaterlou uradila do sada. A uradila je zaista mnogo, u čemu smo i mi, sestre, dale veliki doprinos, a o tome će svakako biti više rečeno na proslavi 30-godišnjice osvećenja naše crkve, koja će na ovom istom mestu biti održana 29. oktobra ove godine.

V. Mačar
Slavske goste pozdravila je Milojka Vuković predsednica Kola srpskih sestara Pokrov Presvete Bogorodice

Veliki praznik

- Naše Kolo proslavlja veliki praznik, kao što je uvek naša sveta Srpska pravoslavna crkva proslavljala Presvetu Bogorodicu, kao prosvetiteljku i zaštitnicu roda hrišćanskoga, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema nama grešnima. Bezbroj puta pokazala se očigledno pomoć Presvete Bogorodice, kako pojedincima, tako i narodima, kao u miru, tako i u ratu, kako u monaškim pustinjama, tako i u mnogoljudnim gradovima - kaže Milojka.

- Podsećamo da smo mi deo jedne velike porodice Kola srpskih sestara, dakle ženskog patriotsko i kulturno-prosvetiteljskog društva, koje je osnovano 28. avgusta 1903. godine u Beogradu, a na ideju čuvene slikarke Nadežde Petrović i Dafine Ivanić, nastavnice iz Skoplja, unuke Jevrema Obrenovića. Za prvu predsednicu je izabrana Savka Subotić - osvrnula se Milojka Vuković na istorijat Kola srpskih sestara. Važno je napomenuti da je među osnivačima bio i slavni srpski pisac Branislav Nušić, koji je bio kum imena Kola srpskih sestara.
Milojka Vuković u svom pozdravnom govoru osvrnula se i na veliku ulogu u hrišćanstvu Presvete Bogorodice.

Tri decenije osvećenja crkve

Veliki jubilej, 30-godišnjica osvećenja crkve Sveti Đorđe u Vaterlou, biće svečano proslavljen u nedelju 29. oktobra ove godine. Ovom izuzetnom događaju prisustvovaće i njegovo preosveštenstvo vladika Mitrofan, episkop Eparhije kanadske SPC sa sedištem u Miltonu, kao i njihova kraljevska visočanstva princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online