Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
08:30 >> 10:21h
Vestionline A

Otkriveno za koga su radili Srbi uhapšeni u Slovačkoj

Srbi iz grupe od 62 strana radnika uhapšenih u Šali na jugozapadu Slovačke zbog nelegalnog rada i boravka u toj zemlji, radili su za južnokorejsko preduzeće.

A. Čukić
Srbi privedeni zbog navodnih lažnih ugovora 

Oni su bili zaposleni u preduzeću "Šin Heung Presižen Slovakija" i čekaju na deportaciju u centru policije za imigrante u Medvedovu, javio je slovački javni TV i radio servis RTVS.

"Slovačka policija uhapsila je u Šali zbog nelegalnog rada i boravka u Slovačkoj 62 osobe. Radi se o 27 državljana Ukrajine, 23 Srbije, osmoro Makedonaca i i četiri državljana Bosne i Hercegovine. Prema informacijama RTVS, svi su radili nelegalno za agenciju 'Šin Heung Presižen Slovakija' (Shin Heung Precision Slovakia) koja dostavlja rezervne delove preduzećima Samsung, Soni, JVC, LG i Tošiba", javio je RTVS. 

Slovački javni radio i tv servis podsetio je da slovačko Ministarstvo rada i socijalnih pitanja već duže vreme vodi borbu s posredničkim agencijama koje zloupotrebljavaju strane radnike, dovode ih s nevažećim ugovorima i ne plaćaju im socijalno i zdravstveno osiguranje, a koji često rade u gorim uslovima nego Slovaci zaposleni u istim fabrikama. 

Slična hapšenja i deportacije s privremenom zabranom ulaska u Evropsku uniju zbog rada na crno česta su u Slovačkoj i u susednoj Češkoj, a policije tih zemalja o njima obaveštavaju medije obično samo kada su u pitanju veće sistematske racije. 

Trenutno se u Centru pored 23 državljana Srbije nalazi i 27 Ukrajinaca, osam građana Makedonije i četiri državljanina Bosne i Hercegovine, saznaje Tanjug.

Centar za strance nalazi se u Oblasti Trnava na jugozapadu Slovačke i služi za privremeno zadržavanje građana koji nelegalno borave u Slovačkoj. 

Ministarstvo rada se u sredu obratilo Ministarstvu spoljnih poslova povodom medijskih navoda da su u Slovačkoj privedeni radnici iz Srbije i po dobijanju zvaničnih informacija iz MSP utvrdiće da li su radnici otišli preko agencije legalno ili ne, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada. 

"Ukoliko se utvrdi da su radnici otišli bez potrebnih papira Ministarstvo rada će poslati inspekciju u agenciju koja je eventualno vodila radnike kako bi se utvrdilo o čemu se radi", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada. 

Tanjug se obratio i Ambasadi Srbije u Slovačkoj koja je uputila na Ministarstvo spoljnih poslova, a u MSP je Tanjugu rečeno da će se po utvrđivanju činjenica zvanično obratiti javnosti. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online