Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
01:00
Vesti A

Hajnc Kristijan Štrahe: Promene moguće samo uz FPOe

Promene u Austriji moguće su samo uz snažnu Slobodarsku partiju (FPOe), ističe njen lider Hajnc Kristijan Štrahe.

EPA/Lisi Niesner
Za slobodu građana: Hajnc Kristijan Štrahe

- Mi smo slobodarska stranka u pravom smislu te reči. Mi smo austrijske patriote, zalažemo se za slobodu građana, želimo proširenje osnovnih demokratskih prava kroz direktnu demokratiju. Pravo treba da polazi od stanovništva, a ne da građani budu neko ko moli državu za nešto. Želimo da naše granice budu zaštićene i kontrolisane, da se spreči ilegalna migracija. Ne želimo radikalno islamistička paralelna društva u našoj zemlji. Islamistički terorizam je dospeo u srce Evrope i moramo dosledno da se borimo protiv tog trenda. Moramo takva udruženja rasformirati, i radikalne islamiste izbaciti iz zemlje. Naravno, potrebno je da konačno smanjimo poreze kako bi podstakli privredu, obezbedimo investicije i smanjimo nezaposlenost. Isto tako u bezbednosnom sektoru neophodno je pooštriti kazne za nasilna krivična dela, kao i seksualne prekršaje, jer ne može biti da finansijski prekršaj bude strožije kažnjavan od dela protiv neke osobe - istakao je on.

Uslovi za koaliciju

- Naravno insistiramo i na smanjenje crveno-crne administracije. Danas imamo više rashoda nego prihoda, što je neodgovorno. Moramo ljudima koji rade obezbediti bolja primanja, kako bi svi, pa čak i oni sa nižim primanjima, mogli da sebi osiguraju blagostanje. Moramo osigurati i da oni koji su radili više od četiri decenije dobiju minimalnu penziju u visini od 1.200 evra, a ne kao danas 940. Takođe je neophodno da se majkama, u staž, prizna i vreme podizanja dece. Sve su to nepravde koje se moraju ispraviti - naveo je koalicione zahteve.

Manje nadležnosti EU

Negirao je da je FPOe protiv EU, dodajući da su slobodarci austrijske partirote i privrženi svojoj domovini.

- Austrija se nalazi u srcu Evrope i zato smo privrženi i evropskom mirovnom projektu. Mi imamo kritički stav prema evropskim institucijama. Evropa je više od EU i njenih institucija. U EU postoji negativan razvoj, centralistički. Mi kažemo da želimo federalnu Evropu domovina, manje nadležnosti Unije, ali da one budu bolje ispunjene i obavljene, posebno kada je reč o bezbednosti granica, ekonomske i finansijske saradnje, borbe protiv terorizma. To su faktori na koje se treba skoncentrisati, a ne u pravcu centralističke republike Evrope koju građani i narodi u tom obliku ne žele - dodao je Štrahe.

Rasterećenje poreza, bezbedne granice

- Želimo da na izborima dobijemo što više glasova, da budemo što snažniji. Iz iskustva Austrijanci znaju da se crveno-crna koalicija uvek svađa pred izbore i daje razna obećanja, a posle glasanja se više ne sećaju obećanja i ponovo sarađuju. Postoji strepnja da će i posle 15. oktobra nastaviti saradnju, ako FPOe ne bude dovoljno snažna. To znači da je snaga promena samo obezbeđena sa FPOe. Samo snažna FPOe će biti u mogućnosti da spreči crveno-crvene strukture. Želimo da preuzmemo odgovornost, ali nećemo dozvoliti da nas u koalicionim pregovorima neko nadigra. Sa nama neće biti nastavka aktuelnog političkog stanja, već samo promene nabolje. Mi nećemo stajati na raspolaganje za nastavak aktuelnog. Da bi ušli u vladu neophodno je da se osigura fer i pravedniji razvoj Austrije. U tome je direktna demorkatija značajan element na kojem insistiramo, ali i na rasterećenju poreza, bezbednosti granica - poručio je on.

Pregovori posle izbora

Posle izbora Štrahe očekuje duže koalicione pregovore, ali dodaje da sve zavisi od ishoda, te da i dalje postoji spremnost SPOe i OeVP da nastave koaliciju.
- Tada bi lider SPOe Kristijan Kern bio istorija, iako on to danas još ne zna, jer bi na njegovo mesto došao novi "socijaldemokratski partner" koji će biti spreman da se jeftino proda za mesto vicekancelara. Međutim ako ishod glasanja bude u našu korist, karte će biti potpuno drugačije izmešane - naglasio je Štrahe poznat kao veliki prijatelj srpskog naroda, jedini u Austriji koji se od početka usprotivio priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online