Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
19:55
Lj. Ivanović - Vesti A

Britanija ostaje u EU?

Predsednica vlade Škotske Nikola Sturdžon izjavila je da su pregovori o Bregzitu "katastrofa koja se razvija" i da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da bude okidač za drugi referendum Škotske o napuštanju Ujedinjenog Kraljevstva. Na konferenciji Škotske nacionalne partije u Glazgovu ona je navela da bi u Britaniji do proleća 2019. godine mogla da se održe dva referenduma, prvi o tome da li će zemlja ipak napustiti EU, a drugi škotski.

EPA/Robert Perry
Škoti prete novim referendumom o nezavisnosti

Jasno je da pregovori o Bregzitu idu stranputicom i sve češće se čuju glasovi britanskih političara da bi "možda Britanija trebalo da ostane unutar EU ukoliko ne bi isposlovala dobar sporazum". A dobar sporazum nije na stolu. U ponudi su za Britance loš sporazum ili nikakav, što je još gora varijanta. Čini se da tek sada Britanci uviđaju pogubnost svoje odluke da na referendumu podrže napuštanje Unije.

Borisu je odzvonilo

Tereza Mej je nagovestila da bi mogla da smeni šefa diplomatije Borisa Džonsona, u trenutku kada pokušava da potvrdi svoj autoritet nakon niza političkih katastrofa, piše Rojters. Mejova na pitanje o tome kakvi su njeni planovi za Džonsona, koji joj je obećao lojalnost, ali ga saveznici premijerke optužuju da je potkopava iznošenjem sopstvene vizije izlaska Britanije iz EU, rekla:
- Nikada nije bio moj stil da se krijem od izazova, i neću ni sada početi. Britanski mediji tu izjavu tumače kao znak da je spremna da uvede nove ministre u svoj kabinet i otpusti one koji joj predstavljaju problem.

Sada Liberalne demokrate i Laburistička partija otvoreno govore o tome da bi narod morao da se još jednom izjasni o članstvu u EU, pošto konzervativna vlada završi pregovore. Konzervativci su u nebranom grožđu. Loš ili nikakav sporazum bi pao njima na teret.

Ostanak u EU bi značio da je sve što su gurali bilo uzalud. I zato je sada na delu taktika da se krivica stavi na premijerku Terezu Mej i njenog šefa diplomatije Borisa Džonsona, a ne na partiju.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će ostati na čelu vlade i stranke kako bi osigurala stabilnost nakon što je bivši predsednik Konzervativne stranke rekao da je prikupio podršku 30 poslanika koji žele da ona podnese ostavku.

Mej nastoji da suzbije pobunu među delom zastupnika stranke u trenutku kada Velika Britanija ulazi u ključnu fazu pregovora o izlasku iz Evropske unije, koje bi trebalo da se dogodi za 18 meseci, i kada treba redefinisati poziciju Britanije u svetu.

Govoreći u svojoj izbornoj jedinici Mejdenhedu na jugu Engleske, Mej je u izjavi koju je prenosila televizija kazala: "Ono što ova zemlja treba je smireno vođstvo i ja to pružam uz punu podršku svog kabineta".

Ali bivši predsednik stranke Grant Šaps rekao je da misli da bi Mejova trebalo da raspiše izbore za novog vođu stranke. On smatra da je to očigledno nakon neuspeha koji je doživela na izborima u junu, zbog podela u njenom kabinetu i nedavnog kongresa stranke koji je loše protekao.

Mej je na prevremenim izborima u junu izgubila većinu u parlamentu pred sam početak pregovora o Bregzitu, što joj je jako potkopalo autoritet.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online