Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.10.2017.
08:44
Vestionline, Tanjug A

Erdogan: Saradnja Beograda i Ankare ključna za Balkan

Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu i njihova saradnja je od suštinske važnosti za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, poručio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Tanjug
Svečani doček gosta iz Turske: Aleksandar Vučić (levo) i Redžep Tajip Erdogan (desno)

- Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu - naveo je Erdogan u autorskom tekstu za "Politiku" uoči posete Beogradu.

Stoga je, kako ocenjuje, "za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti".

- Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorenjene. U svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živeli i zajedno egzistirali - naveo je Erdogan.

Prema njegovim rečima, i danas se mogu videti tragove zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i na mnogim drugim poljima,

- Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama - naveo je Erdogan.

Kaže da to što se u Beograd ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku, simbol je tog komšijskog osecaja - i bez zajedničke granice - koji se proteže iz prošlosti u budućnost.

Nema sumnje da je, ističe turski predsednik, saradnja neizbežna i zbog geopolitičkog položaja dve zemlje.

Zajednička istorija po prirodi stvari, kaže on, sa sobom nosi neke osetljivosti i različita shvatanja, što važi i za Tursku i Srbiju.

- Kao zemlja, mi na te različitosti nismo gledali i ne gledamo na njih kao na prepreke za saradnju. U skladu sa zajedničkim ciljevima, pokušavamo da se naši bilateralni odnosi nastave kroz konstruktivan pristup i iskren dijalog. Nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njeni individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i saradnju. Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i da razumemo jedni druge - naveo je on.

Prema njegovim rečima, od trgovine do turizma, od kulture do investicija, na mnogim poljima postigli smo istorijske uspehe.

I danas, prvenstveno u ekonomiji, produbljujemo i proširujemo naše bilateralne odnose. 

Navodi i da obostrane posete na visokom nivou, koje su učestale u poslednje vreme, predstavljaju konkretnu manifestaciju jake političke volje koja postoji u obe zemlje.

- Turska pomno i sa interesovanjem prati ekonomske reforme koje Srbija uspešno sprovodi poslednjih godina. Trudimo se, koliko je u našoj moći, da našim srpskim prijateljima pružimo podršku u njihovoj inicijativi ekonomskog razvoja - istakao je. 

Kako kaže, temeljni propisi između dve zemlje, kao što su sporazumi o slobodnoj trgovini, o ukidanju viza, o promociji investicija i Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, pružaju pravni osnov neophodan za razvoj ekonomskih odnosa.

Nesumnjivo je da je dolazak Halkabanke na srpsko tržište 2015. godine bila jedna od prekretnica koja je povećala interesovanje turskih biznismena za Srbiju koji danas u našoj zemlji zapošljavaju oko 8.000 ljudi, rekao je Erdogan i izrazio nadu da će iduće godine taj broj biti duplo veći. 

Obim naše bilateralne trgovinske razmene takođe je u usponu od 2010. godine, a 2016. godine dostigao je nivo od skoro 790 miliona evra. 

- Ekonomski potencijali dve zemlje znatno su iznad tog nivoa. Kao rezultat revizije koju smo napravili u Sporazumu o slobodnoj trgovini, verujem da ćemo uskoro ovaj broj povećati na više od milijardu evra - rekao je Erdogan.

Pored trgovine i ekonomije, kako je dodao, napreduju i međuljudski odnosi posebno turistička razmena između dve zemlje. 

Prema njegovim rečima, danas je Turska jedna od najposećenijih destinacija za srpske turiste, a raste i broj turskih turista u Srbiji.

- S druge strane, region Sandžak je još jedan most prijateljstva između dve zemlje. To što Vlada Srbije podstiče Tursku da investira u Sandžaku je za pohvalu. Ovaj pristup srpske administracije važan je, kako za našu bilateralnu saradnju, tako i za budućnost našeg regiona - naveo je Erdogan.

Kao i mnogi regioni sveta, kako kaže, i Balkan je prisiljen da se svakodnevno suočava sa novim izazovima i problemima. 

Nijedna zemlja ne može sama sa tim da se bori, konstatuje on i dodaje da je ključ uspeha u prevazilaženju tog zahtevnog procesa jačanje međusobne saradnje i solidarnosti 

- Turska i Srbija trebalo bi da iskoriste sva raspoloživa sredstva i mehanizme za postizanje ovog cilja. Mislim da je ova poseta ključan korak u tom pravdu i veoma mi je drago što vidim istu volju kod srpskog rukovodstva - zaključio je turski predsednik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online