Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.10.2017.
08:31
blic.rs, Vestionline A

Moskva otkrila: Rus istovremeno služio u američkoj vojsci i ruskoj policiji

Rus Sergej Kulakov je proglašen krivim zbog skrivanja svog američkog državljanstva od ruske države. Sud veruje da je nekoliko godina tokom 2000-ih služio u američkoj vojsci, iako je bio zaposlen u ruskim policijskim snagama.

Tanjug/AP
Ili si Amer ili Rus - nema "sedenja na dve stolice"

- To je najverovatnije foto-montaža. Zašto još uvek o tome raspravljamo? - izjavio je potpukovnik Sergej Kulakov u septembru 2016. godine, odgovarajući na pitanje reportera iz peterburškog lista "Fontanka".

Komentarisao je fotografije na kojima se nalazi muškarac koji veoma liči na njega, a koje je novinar pronašao na MySpace. Muškarac nosi američku vojnu uniformu, piše "Russia Beyond".

Kulakov je poricao bilo kakvu povezanost s fotografijama. Novinarima je čak rekao da nikad nije bio u Americi.

Međutim, istražitelji mu nisu poverovali. 2. oktobra 2017. Kulakov je osuđen na dve godine u kaznenoj koloniji zbog zloupotrebe položaja.

Sud je takođe novčano kaznio Kulakova sa 10 hiljada rubalja (148 evra) zbog prikrivanja stranog državljanstva.

Duga priča

Iznenađujuće je da je čitav slučaj izašao na videlo bez ikakve veze sa obaveštajnim službama, bar u početku.

Dok je istraživala drugi slučaj (o prevari), policija je dobila informaciju da je jedan od dvojice osumnjičenih bio tajni agent čiji izgled odgovara izgledu Kulakova. To je bar bilo ono što je osumnjičeni rekao.

Drugi svedok, poslovni čovek i bivši policajac Igor Hotin, takođe je poznavao Kulakova. Štaviše, rekao je policiji nešto vrlo iznenađujuće: da je Kulakov američki državljanin i da mu je pokazao svoj američki pasoš. Nakon toga su i policija i "Fontanka" počele istragu.

Rusija - SAD - Rusija

Prema službenim informacijama, Sergej Kulakov je služio u peterburškoj policiji od devedesetih, boreći se protiv organizovanog kriminala.

Službu je napustio 2004. ili 2005. godine, kada mu je bilo 32 godine. Nije poznato čime se bavio narednih pet godina. Zatim se ponovno vratio u policiju, gde je uspešno radio sve dok nije optužen da ima američke veze.

Kako piše "Fontanka", na internetu su pronađene fotografije muškarca koji izuzetno liči na Kulakova u uniformi američke 525. borbeno-izviđačke brigade.

Vojni stručnjak Aleksej Stepanov sugerisao je da je Kulakov mogao biti u sastavu 519. vojnog obaveštajnog bataljona koji je učestvovao u vojnim akcijama u inostranstvu: u Avganistanu i Iraku.

Navodno nije špijun

Prema istražiteljima, fotografije su najverovatnije snimljene u Fort Bragu u Severnoj Karolini, gde se nalazi jedna od najvećih američkih vojnih baza.

Sam Kulakov je, međutim, za "Fontanku" rekao da je Igor Hotin manipulisao fotografijama (iako se one na internetu nalaze već nekoliko godina i verovatno su načinjene 2007. ili 2008. godine).

Ovo nije uspeo da dokaže na sudu, tako da ga očekuje kazna od dve godine u kaznenoj koloniji.

Prema izvoru novinske agencije "Interfaks", Kulakov nije imao nameru da nanese štetu ruskim nacionalnim interesima. On je samo odlučio da sakrije svoje američke veze od svojih kolega i države, ali nije špijun. U suprotnom bi kazna bila ozbiljnija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online