Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.10.2017.
22:59
Vestionline, Tanjug A

NBC: Lažno preuzimanje odgovornosti - dokaz očaja ID

Naširoko osporene tvrdnje Islamske države da je odgovorna za napad u Las Vegasu pokazuju sve veći očaj te terorističke organizacije, u vreme kada ona gubi svoja uporišta u Siriji i Iraku, piše En-bi-si njuz pozivajući se na stručnjake za terorizam.

Tanjug/AP
Da li islamska država polako gubi moć? (Foto: Arhiva)

Bivši zvaničnik u Ministarstvu za unutrašnju bezbednost SAD i stručnjak za borbu protiv terorizma Piter Vinsent smatra da, kako izgleda, lažnim preuzimanjem odgovornosti, Islamska država "donekle postaje sprdnja među običnim članovima međunarodne terorističke elite".

- To je znak njihovog čistog očajanja - ocenio je Vinsent nakon što je Islamska država saopštila da preuzima odgovornost za napad u Las Vegasu, u kojem je ubijeno 59 osoba, a ranjeno više od 500.

Ovu tvrdnju Federalni istražni biro je negirao.

Vinsent smatra da lažne tvrdnje Islamske države ukazuju na njenu oštećenost, a naročito propast Amaka, njene novinske agencije.

S njim je saglasan analitičar za bezbednost "NBC njuz" Dankan Gardam, koji ukazuje da Islamska država gubi kalifat, ali želi da deluje jako.

U julu, podseća NBC, iračke bezbednosne snage su proterale Islamsku državu iz Mosula, a proteklih nedelja snage koje podržavaju SAD približile su se sirijskom gradu Raki, takozvanoj prestonici samoproglašenog kalifata Islamske države.

Gardam dodaje da se Islamska držva koncentriše se na svoj imidž na Zapadu pre nego na razvoj događaja u Iraku i Siriji.

Međutim, kako navodi, lažnim objavama za preuzimanje odgovornosti, Islamska drzava nesvesno potkopava svoj kredibilitet na zapadu.

S druge strane, zamenik direktora Međunarodnog centra za studije radikalizacije i političkog nasilja na Kings koledžu u Londonu Širaz Maer dovodi u pitanje da li su te tvrdnje nagoveštaj slabljenja Islamske države.

Maer je naveo da grupa pokušava da iskoristi napad objavom lažnih informacija, širenjem veće panike i eventualnim ometanjem istrage.

Islamska država je u ponedeljak saopštila da je Stiven Pedok, koji je ubio 59 osoba i povredio više od 500 u Las Vegasu, bio "vojnik" te terorističke organizacije, ali nije dala dokaze koji bi podržali tu tvrdnju.

Pozivajući se na "bezbednosni izvor", novinaska agencija te ekstremističke organizacije Amak saopštila je da je 64-ogodišnji penzioner iz grada Meskit iz američke savezne države Nevada izvršio napad "u odgovoru na pozive da meta terorista budu zemlje-članice koalicije".

NBC dodaje da je Islamska države objavila i drugo saopštenje u kojem tvrdi da je Pedok nedavno prešao u islam i identifikuje ga kao "Abu Abd El Bar".

Američki Federalni istražni biro odbacio je ubrzo tvrdnje Islamske države navodeći da u ovoj fazi nema dokaza da je Pedok povezan sa bilo kojom međunarodnom terorističkom organizacijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online