Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.09.2017.
00:22
B. Božin - Vesti A

U Nemačkoj 11.000 lažnih sirijskih pasoša

Nedeljnik "Bild am Zontag" je svojevremeno objavio reportažu o tome kako je na vrhu izbegličke krize u oktobru 2015. godine njihov reporter Maksimilijan Kivel, uz saglasnost advokata i bezbedonosnih službi, u jednoj tamošnjoj susednoj državi kupio lažni sirijski pasoš kako bi dokazao koliko je lako doći do tog dokumenta.

EPA/Bernd Wuestneck
Pijaca: Lažni pasoši kao roba

Još u to vreme bilo je glasina da su mnogi teroristi, kriminalci, ali i obični građani drugih država pokupovali pasoše ratom zahvaćene zemlje sa kojima bez ikakvih problema putuju svetom.

Posao cveta

Mnogo posla, malo ljudi

Jedan od službenika policije je opisao proceduru kako se proveravaju sumnjivi pasoši - od toga da li je serijski broj na listi ukradenih, do provera grafike i oštećenja korica. "U poslednje vreme imamo veliki broj kontrola. Zatim proveravamo vlasnike i tražimo njihov pravi identitet. Sve ovo zahteva jako mnogo posla, a osoblja za to jednostavno nemamo. Kako onda da sve bude u redu?"

Pasoši su originalni, a u njih preprodavci unose lažne podatke i prodaju ih na crnom tržištu.

Ovog vikenda je isti nedeljnik objavio poverljivi izveštaj Savezne kriminalističke službe (BKA), namenjen Ministarstvu unutrašnjih poslova i vrhu policije, koji potvrđuje da je veliki broj nosilaca lažnih dokumenata u Nemačkoj.

U dokumentu se navodi da je "prema saznanjima BKA oko 11.000 lažnih pasoša sa sledećim serijskim brojevima palo u ruke Islamske države", a zatim dolazi duga lista sa oznakama ukradenih blanko dokumenata - među kojima je i onaj koji je nemački reporter kupio 2015. godine. Ukupno su otuđena 18.002 dokumenta, dakle osim ID, bilo je i drugih kradljivaca.

Stigli atentatori

Ekspert za pitanja terorizma Malte Rošinski smatra da je "gotovo sigurno da osobe snabdevene lažnim pasošima koje su dobile od ID imaju nameru da počine napade u Evropi" i kao primer navodi atentatore u Parizu. Iz BKA takođe potvrđuju ovu opasnost: "Razvoj situacije u vezi sa izbeglicama je pokazao da terorističke organizacije koriste priliku da neotkriveno pošalju atentatore i njihovu podršku u Evropu i Nemačku", stoji u odgovoru na pitanje "Bilda".

Portparol BKA, međutim dodaje da se "po pravilu ovi dokumenti koriste za ilegalno useljenje, bez daljih motiva kao što je izvođenje terorističkog napada".

Savezni biro za migraciju i izbeglice je saopštio da je u toku 2016. godine provereno preko 81.000 sumnjivih pasoša i nađeno 8.625 falsifikovanih. Dakle, toliko ljudi sa lažnim identitetom je u Nemačkoj - a u tu brojku nisu uračunati ovde pomenuti ukradeni pasoši u vlasništvu ID. O njihovom broju BKA nije želeo da izda bliže podatke.

Kako je nemački reporter kupio pasoš?

Maksimilijan Kivel se u oktobru 2015. godine preko aplikacije Vots Ap raspitivao da li bi mogao da nabavi sirijski pasoš. Dobio je poruku "Pošalji mi sliku i ponesi 1.000 evra". Tri nedelje kasnije imao je sastanak u jednom kafeu u gradu susedne države sa Sirijom sa dva čoveka, koji su mu doneli lažnu ličnu kartu i pasoš sa imenom Mahmud Darviš, koji je rođen u Homsu. "Hvala ti, brate", rekao je jedan od prodavaca pre nego što su otišli. Sve je trajalo manje od pet minuta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online