Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.09.2017.
12:58
Vestionline, Tanjug A

Vojnik: Ne možete u avion - niste državljani SAD

Britanske turiste koji su se našli u nevolji na karipskom ostrvu Sveti Martin koje je pogodio uragan Irma, holandski vojnici su odbili da prime u poslednji američki avion pre nego što se uragan Hose spusti na to područje, piše danas londonski "Telegraf".

Tanjug/AP
Ostrvo Sveti Martin potpuno je uništeno u naletu uragana Irma, očekuje se Hoze

Dok je uragan Irma pustošio ostrvo ostavljajući iza sebe prizore apokaliptičnog uništenja, dva britanska para su osetila olakšanje kada su ugledali holandske vojnike u džipovima kako pristižu u pomoć turistima koji su ostali u ruševinama hotela.

Međutim, njihovo olakšanje se pretvorilo u preneraženost kada su vojnici odbili da ih prime, iako je u njihovim vozilima bilo praznih mesta, i to samo zato što nisu državljani SAD, navodi britanski dnevnik.

Konvoj džipova holandske vojske stigao je u subotu do uništenog hotela, u kojem su i Britanci odseli, da spasu stotine ljudi i ukrcaju ih na avion pre nego što uragan Hose pogodi ostrvo.

- Bilo je slobodnih mesta u džipovima, ali je njima rečeno da ne mogu da uđu jer nisu američki državljani, a da sa britanskom vladom ne postoji aranžman - objašnjava "Telegrafu" brat Britanke koja se našla u nezavidnoj situaciji.

Bankarska službenica Liz Džekson (33) i njen partner Kreg Gest (34) iz Barnslija, koji su se na holandskom delu ostrva, gde su otputovali na "odmor iz snova", našli u nevolji zajedno sa parom iz Notingema, kažu da se sada osećaju napuštenim, ne samo od strane Amerikanaca, već i sopstvene vlade.

Kada je Irma u sredu pogodila ostrvo i razorila njihov hotel, luksuzni "Rojal palm bič" u zalivu Simpson, odnoseći vrata i prozore njihovog apartmana s pogledom na more, dva britanska para su do subote ostala sa samo jednom flašom vode, bez hrane i struje, pri čemu su pljačkaši naoružani mačetama harali unaokolo pustošeći kuće i hotele.

Nakon što je konvoj holandskih vojnih džipova otišao bez njih, par se uputio ka oštećenom aerodromu u nadi da će ipak nekako uspeti da se ukrcaju u vojni avion i napuste ostrvo, ali su tamo još jednom dobili odgovor zvaničnika da se ne mogu naći među evakuisanima.

- Imamo samo letove za Amerikance. Oni odlučuju koga će prihvatiti. Možemo da šaljemo samo američke državljane u ovom trenutku - rekao im je holandski zvaničnik, koga su tom prilikom snimili.

Avion je poleteo u subotu uveče, a oni su ostali na aerodromu ne usuđujući se da izađu na opasne ulice niti da uđu u ono što je ostalo od njihovog hotela.

Nisu sami - sa njima je još jedan britanski par, ali i porodica sa Antigve, čija petogodišnja ćerka nije mogla da se ukrca u avion jer nije imala američko državljanstvo kao njeni roditelji.

Forin ofis navodi da beznadežno pokušava da uspostavi kontakt sa dva britanska para, ali neimenovani izvor kaže da se ne očekuje da će pomoć Britanije na Sveti Martin stići pre ponedeljka, a za to vreme će drugi uragan, pod nazivom Hose, pogoditi istu oblast.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online