Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.09.2017.
00:44
Ž. Marković - Vesti A

"Vesti" u Švajcarskoj: Porodično skaču iz aviona

Naš zemljak Vlasta Kimidžikić (46), rodom iz Kobišnice u Negotinskoj Krajini, koji živi u Domat-Emsu u istočnoj Švajcarskoj, iz hobija se bavi padobranstvom. Prvi skok padobranom iz aviona izveo je 2013. godine, kada je postao i član kluba Union Paraclub Silvretta u Hohenemsu i do sada je imao oko 400 skokova.

Ž. Marković
Akrobacija: Najlepši osećaj kada se slobodno leti

U familiji Kimidžikić pored Vlaste skaču padobranom sinovi Nikola (21) i Stefan (19). Skoro svaki put sva trojica zajedno.

Pored padobranstva Vlasta se bavi i alpinizmom i ronilaštvom. A njegovim stopama idu i njegovi naslednici.

Ž. Marković
Priprema za skok: Vlasta Kimidžikić u sredini
Samo za hrabre: Skok iz aviona

Skup sport

Kako smo saznali, sportista mora sam da sklapa svoj padobran, a rezervni padobran se jednom godišnje prepakuje ako nije korišćen. Takođe treba napomenuti da je ovaj sport skup. Jedan padobranski sistem košta od pet do sedam hiljada franaka, a dodatno se plaća karta za letove dve do tri hiljade franaka godišnje - kaže Vlasta.

- Odmalena mi je bila želja da skačem padobranom i čekao samšansu. Prvi tandem skok sam imao u Berominsteru i odmah mi se to dopalo. Normalno da sam pred prvi skok imao tremu i to je normalno, ali što se više puta skoči, sve više se zavoli ovaj sport i strah se izgubi. Prvi put kada sam dotakao zemlju, odmah sam poželeo da to iskustvo ponovim. Jednom smo se moj kolega i ja tokom skoka okrznuli, ali smo izbegli ono najgore. Nekoliko puta su mi se upleli konci padobrana, ali sam uvek uspeo da ih razmrsim.

- Do sada sam najviše skočio sa 5.500 metara i razvio brzinu prilikom spusta ka zemlji od 396 km na sat. Ovde u klubu imamo i takmičenje u skoku padobranom, ali nisam osvojio neko značajno mesto. Važno je da se učestvuje i da uživam - kaže naš hrabri zemljak i dodaje:

- Najlepše se osećam prilikom slobodnog pada, pre nego što aktiviram padobran, a to obično traje 60 sekundi, onda moram da aktiviram padobran, negde na visini od 900 do 1000 metara od zemlje. Visinu kontrolišem pomoću aparata za merenje visine, koje nosim sa sobom prilikom svakog skoka.

- Od početka je supruga, što je i normalno, bila malo rezervisana prema mojim skokovima i stalno me gledala kad sam skakao, ali se navikla na to tako da nije imala problema ili neki strah, čak ni kad su naša deca počela da skaču sa mnom. Inače, ne bi ih pustila da počnu sa obukom! Kad ima vremena dolazi sa nama i posmatra naše skokove. Više puta je letela kao kopilot, tako da nas gleda kad iskačemo iz aviona i to joj je veoma interesantno. Ali uglavnom uvek gledamo snimke kako smo skakali i analiziramo, pa nam se tada i ona pridružuje - kaže Vlasta.

Ž. Marković
Familija Kimidžikić, u sredini otac Vlasta i majka Snežana sa sinovima Stefanom i Nikolom 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online