Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.09.2017.
07:50
Vestionline A

Fejsbuk otkriva: Evo kako su Rusi pomogli Trampu da pobedi

Fejsbuk je objavio da je više od 100.000 dolara vrednih političkih oglasa kreiranih preko lažnih profila, a koji su plaćeni s računa povezanih s Moskvom. Kako piše "Njujork tajms", time je američka javnost dobila još jedan dokaz o umešanosti Rusije u američke presedničke izbore 2016. godine.

EPA/Michael Klimentyev/Sputnik
Oni tvrde da ruskog uticaja nije bilo: Vladimir Putin i Donald Tramp

Većina tih oglasa (njih oko tri hiljade) nisu pozivala na glasanje za konkretnog kandidata, ali su se bavila društvenim pitanjima koja izazivaju velike podele u javnosti, poput prava seksualnih manjina, rasizma, kontrole korišćenja oružja i imigranata. Radilo se o 470 lažnih profila i stranica koje su u međuvremenu navodno ugašeni, piše hrvatski Jutarnji list. 

Osim što povezuju Rusiju s ciljnim uticajem na izbore u Americi, za koje su američke obaveštajne službe već ranije zaključile da je rađeno s namerom da se pomogne Donaldu Trampu i našteti Hilari Klinton, ovo otkriće je i podsetnik na to koliko opasnu ulogu Fejsbuk ima u širenju lažnih vesti i neproverenih informacija. 

Iz kompanije su rekli da je lažne profile kreirala ruska kompanija "Internet Research Agency", poznata po tome da koristi "trolove" za različite objave i komentare na društvenim mrežama i web stranicama. 

Zaposleni u Fejsbuku u sredu su o svojim otkrićima informisali odbore američkog Kongresa i Senata koji ispituju rusku umešanost u američke predsedničke izbore 2016. 

- Podelili smo informacije s američkim vlastima i nastavićemo da radimo sa njima po potrebi - navodi se u saopštenju. 

Iz Fejsbuka nisu dali primere spornih reklama, niti su rekli koliko ih je ljudi videlo. Ali, Tramp je o pitanjima kojima su se reklame bavile, poput ograničavanja imigracije u SAD, praktički izgradio svoju kampanju i na kraju dobio izbore. 

Osim spomenutih 3.000 oglasa, iz Fejsbuka su detektovali još 2.200 sumnjivih oglasa koji su koštali oko 50.000 dolara, a koji bi takođe mogli da upućuju na rusku umešanost u američke izbore. Neki od tih oglasa kupljeni su s Fejsbuk profila čije IP adrese su iz SAD, ali je jezik podešen na ruski. 

Podsetimo, FBI, CIA i NSA su još u januaru zaključili da je ruska vlada, po direktnoj naredbi Vladimira Putina, zaslužena za hakovanje hiljade mejlova i drugih dokumenata s namerom da se našteti kampanji Hilari Klinton, kao i njenoj ličnoj reputaciji. 

Osim toga, obaveštajne agencije zaključile su da su stotine ruskih trolova na društvenim mrežama redovno objavljivali nati-Klinton poruke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online