Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.09.2017.
15:29
Vestionline A

Dobro došli na ruski "Vostok": Avioni se lepe za tlo!

Jedno od najhladnijih mesta na planeti je ruska istraživačka stanica "Vostok" na Antarktiku, gdje se temperatura spušta i do minus 80 stepeni Celzijusovih.

commons.wikimedia.org
Ruska stanica "Vostok" na Antarktiku

Stanica "Vostok" nalazi se na ledenom pokrivaču iznad starog istoimenog jezera. Devet meseci godišnje izolovana je od sveta.

Avioni se ne spuštaju na područje stanice, jer bi se u doba najvećih hladnoća zalepili za tlo čim bi se prizemljili. Visinska bolest je jedan od ozbiljnih problema na "Vostoku". Koncentracija kiseonika je ista kao na vrhu planine Elbrus. Česte su pojave depresije, lakrimacije (plakanje), glavobolje ili prekida disanja u snu.

Tokom prvih mesec dana provedenih na "Vostoku" čovek obično izgubi pet do deset kilograma. 

- Video sam čoveka koji se razboleo čim je stigao. Da ga nisu odmah vratili, umro bi za nekoliko dana od hipoksije koju izaziva edem pluća - kaže član ekspedicije Sergej Bušmanov.

Na antarktičkom kopnu, na temperaturi od minus 82 stepena, tvrde oni koji su to doživeli, može se osetiti "slabašan miris karamele i vanile". Stanovnici "Vostoka" otkrivaju da ponekad imaju osećaj kao da dišu ispod vode. 

- Ako želite da izađete, morate se vrlo toplo obući. Prvo sam stavljala kremu, zatim masku za lice, a onda sam se umotavala u toplu odeću. Trebalo mi je pola sata samo da se obučem - priseća se režiserka Jekaterina Jeremenko, koja je provela mesec dana na "Vostoku".

Na samom početku jedne zimske ekspedicije na "Vostok" 1982. godine, došlo je do kratkog spoja koji je izazvao požar na glavnoj dizel-elektrani. Aparat za gašenje požara nije radio na temperaturi ispod nule, a gašenje požara snegom nije bilo moguće jer istraživači nisu imali gas-maske.

U ovoj nesreći je poginuo jedan čovek, a dvadeset istraživača je ostalo bez struje i grejanja. Pokvarila se i oprema, sistemi za grejanje i peć. Hrana se mogla zamrznuti, a ni vode nije bilo jer su je istraživači pravili od snega uz pomoć električnog uređaja.

Neko se setio da se na obližnjoj opremi za bušenje nalazi pokvareni dizel-agregat. Doneli su ga u stambeni prostor i nakon nekoliko časova popravke agregat je proradio. Kontakt sa Moskvom bio je ponovo ostvaren, navodi "Ruski vesnik".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online