Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.09.2017.
20:10
S. J. - Vesti A

Ruski diplomata: Severnoj Koreji dati garanciju bezbednosti

Severnoj Koreji treba dati bezbednosne garancije da bi se osigurao uspeh pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

Tanjug/AP
Bomba čuvar države: Kim i generali veruju samo u odvraćanje agresora

"Danas, Severna Koreja ne razume šta će dobiti, jer ništa nismo ponudili - ne mislim u materijalnom aspektu, već u političkom - oni moraju da razumeju kakve će bezbednosne garancije dobiti kao rezultat tih pregovora", rekao je Morgulov na sastanku Međunarodnog debatnog kluba Valdaj, a prenela je ruska novinska agencija TASS.

Situacija na Korejskom poluostrvu je i dalje napeta, jer je tokom vikenda Severna Koreja izvela šesti nuklearni test, a prema navodima državnih medija te zemlje, u pitanju je bio test hidrogenske bombe, koja se može nakačiti na interkontinentalni balistički projektil.

Lavrov: Kriza se ne rešava oružjem

Pretnje SAD "opasne po svet"

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je juče da su pretnje SAD podstakle Severnu Koreju da testira svoje nuklearno oružje, i upozorio da su američke pretnje "igra opasna po ceo svet".
Severna Koreja je izabrala put koji zabrinjava narod u istočnoj Aziji zbog pretnji protiv njenog opstanka, istakao je Rohani.

Moskva će insistirati da se u rezoluciji SAD o Severnoj Koreji naglasi da rešenje krize na Korejskom poluostrvu neće biti vojno, rekao je juče novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Koliko sam razumeo, Amerikanci su već sastavili rezoluciju (o Severnoj Koreji) i verovatno bi bilo nekorektno da kažem da li ćemo je blokirati ili podržati dok ne vidimo šta u njoj piše", primetio je Lavrov.

Kako je naveo, s predlogom treba da se upoznaju i to na ekspertskom nivou, i taj posao upravo počinje.

Pomenuo je i da se već godinama, a posle uvođenja sve većeg broja mera u slučaju Severne Koreje, pokušava da se situacija reši, ali da na zahteve s Korejskog poluostrva za dijalogom, za sada nema odgovora.

"Nema sumnje, mi ćemo podvući da nema druge alternative do pregovaranja i naglasiti da vojna intervencija ne dolazi u obzir", kategoričan je Lavrov.

Međutim, SAD i Južna Koreja nisu isključile ni vojnu intervenciju kao odgovor.

Kina je ključ

Ključ za rešavanje severnokorejske nuklearne krize je u rukama Kine i ona mora da učini više koristeći svoj uticaj i reši problem svoje susedne države, rekao je britanski ministar odbrane Majkl Falon.

"Kina je ključna jer nafta u Severnu Koreju dotiče iz Kine. Peking nema samo uticaj, već i mnoge poluge koje su potrebne da se promeni ponašanje vlasti u Pjongkangu", rekao je Falon Radiju Bi-Bi-Si.

On je rekao da su on, američki ministar odbrane Džejms Matis i drugi u administraciji jasni u vezi s time da su iscrpljena sva diplomatska sredstva da se situacija stavi pod kontrolu.

"To znači naporan rad narednih nekoliko dana u Njujorku na novoj rezoluciji UN, kao i razmatranje postojećih sankcija i njihove pravilne primene", rekao je Falon.

On je dodao da to pre svega znači još veći pritisak na Kinu da se pozabavi svojim susedom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online