Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.07.2010.
18:42
Tanjug A

Rusi i Ameri razmenili špijune

Državljani Rusije, koji su u SAD bili uhapšeni pod optužbom da su bili ruski agenti, odleteli su danas ruskim avionom iz Beča ka Rusiji, izjavio je agenciji Itar-Tas s neimenovani izvor jedne od obaveštajnih službi Rusije.

 

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da operaciju razmene sprovode SVR Rusije i Centralna obaveštajna agencija SAD, po nalogu rukovodstva dve zemlje.

Zamenik načelnika pres biroa Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Guskov nije želeo da komentariše razmenu, navodi ruska državna agencija.


''SVR ne komentariše događaje vezane za tu priču'', rekao je on.


Ranije danas britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC) emitovala je snimak sa bečkog aerodroma, na koji su istovremeno sletela dva aviona - američki i ruski, sa 10 ruskih državljana deportovanih iz SAD zbog špijunaže i četiri osobe koje su u Rusiji bile na odluženju zatvorske kazne po istoj optužbi, naveo je Itar-Tas.

Oko 11.15 časova na aerodrom Švehat sleteli su jedan manji ruski vojni avion i jedan američki čarter avion ''Vizion erlajns-a", koji su po svemu sudeći prevozili špijune za razmenu.


Sama razmena špijuna izvršena je potom jednim crnim kombijem na aerodromskom terminalu koji se još uvek nalazi u fazi izgradnje.


Najverovatnije špijuni su iz dva aviona prebačeni preko terminala uz pomoć crnog transportera u kome se nije dalo videti koga je prevozio.

Austrijske vlasti nisu navodno bile umešane u ovu akciju. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Rudolf Golija naglasio se da se ne radi o ''stvari Austrije" te da zbog toga ove vesti ne može niti da demantuje, niti da potrvdi.


Takođe ni portparol aerodroma Švehat nije želeo da da informacije o razmeni špijuna, ukazujući da bi trebalo pitati Ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova Austrije, čiji su portparoli preusmerili pitanje na aerodrom.
Inače prema proceduri za razmenu agenata u akciji su morali da učestvuju predstavnici zvanične Austrije.


Naime, predstavnici zvaničnog Beča, kako nalaže procedura, morali su da, pošto je Austrija neutralna zemlja, pitaju agente koji se razmenjuju, da li je razmena na dobrovoljnoj osnovi. Tek kada se ta diplomatska procedura okonča dobija se zeleno svetlo za nastavak putovanja stranih špijuna.
Ovo je bila najveća razmena špijuna između Moskve i Vašingtona od kraja Hladnog rata.

Dam ti, daš mi

 

Igor Sutjagin

U Beču je, kako se pretpostavlja, razmenjeno 10 nedavno u SAD otkrivenih ruskih špijuna, za ruskog naučnika Igora Sutjagina, i tri ruska dupla agenta.


Sutjagin je, prema nepotvrđenim informacijama, u Beč sleteo još juče.
Rusija je, u zamenu za svoje agente, Americi dala, pored Sutjagina, Aleksandra Saporoškina i Aleksandra Sipačova, kao i Sergeja Skripala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online